Νέα
 • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
 • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα: Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι οι μεγάλοι κερδισμένοι από τις εξαγγελίες Μητσοτάκη

ΠΗΓΗ: Eurokinissi

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων θα δουν σημαντικές αυξήσεις μετά από 15 χρόνια, ενώ όσοι έχουν παιδιά θα έχουν και πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι βγαίνουν τριπλά κερδισμένοι αφού θα αυξηθούν οι συντάξεις τους τουλάχιστον 3% το 2024 ,όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν ξανά οικονομική ενίσχυση, ενώ εκείνοι που εργάζονται θα λαμβάνουν πλέον ακέραια τη σύνταξή τους.

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Θα είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων - Τα μέτρα για δημόσιους υπαλλήλους, συνταξιούχους και οικογένειες

Φοροελαφρύνσεις για τον ιδιωτικό τομέα

Οφελος θα έχουν και οι εργαζομενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν παιδιά καθώς θα έχουν φοροελαφρύνσεις αλλά και οι δικαιούχοι του market pass που θα λάβουν την ενίσχυση για λίγους μήνες ακόμα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέκλινε του δρόμου της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει συνειδητά επιλέξει να ακολουθήσει, με ανακοίνωση κάποιου πρόσθετου μέτρου. Κεντρικός εθνικός στόχος άλλωστε είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,που δεν επιτρέπει δημοσιονομικές ακροβασίες και επιβάλλει να σταλεί μήνυμα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να διακυβευτεί η δημοσιονομική ισορροπία.

►Διαβάστε επίσης: Συνταξιούχοι που εργάζονται: Παρακράτηση στο μισθό αντί του πέναλτι 30% - Οι κερδισμένοι

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής

Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.

To τελικό κείμενο του νέου μισθολογίου που επηρεάζει τις αποδοχές εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, υπουργεία, αλλά και ένστολους μέλη ΔΕΠ κλπ). περιλαμβάνει τριπλή παρέμβαση:

 • Οριζόντια αύξηση 50 ευρώ τον μήνα για όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης κλπ.
 • Επιπλέον αύξηση 20 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, επιπλέον 50 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και αντίστοιχη αύξηση για όσους έχουν τρία παιδιά.
 • Eπίδομα θέσης το οποίο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και περισσότερο από 50 ευρώ τον μήνα.

Market pass και ΕΝΦΙΑ

 • Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών. To Market Pass θα πάρει κατ αρχήν παράταση για τρεις μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 100 εκατ. τον μήνα, ενώ η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του Market Pass θα παραμείνει σταθερή από 22 έως 100 ευρώ.

 • Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.

Το νέο αφορολόγητο

Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά. To αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα 8.633 ευρώ, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα 9.000 ευρώ στα 10.000 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 10.000 στα 11.000 ευρώ, με τρία παιδιά στα 12.000 ευρώ και με τέσσερα παιδιά στα 13.000 ευρώ.

Ετσι, προκύπτει ετήσιο όφελος 90 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί και έως 220 ευρώ για οικογένειες με περισσότερα παιδιά. Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 77 εκατ. ευρώ. 

►Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν τουλάχιστον μία μονάδα στην επόμενη τετραετία

Οι συνταξιούχοι

 • Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.

To επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η ενίσχυση του 2023.

 • Όσοι συνταξιούχους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν μια έκτακτη ενίσχυση κοντά στα 250 ευρώ. 
 • Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση κοντά στα 200 ευρώ.
 • Συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις τους θα λάβουν ενίσχυση κοντά στα 200 ευρώ. 

Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%. Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.

Μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα

Στα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά περιλαμβάνονται:

 • Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.
 • Υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα
 • Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ