Νέα
  • ΓΔ: 1446.16 -0.18%
  • Τζίρος: 50,94 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτική βαθμίδα: «Κλείνουν το μάτι» στην Ελλάδα S&P και Fitch

S&P
AP images

Θετική δυναμική για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας βλέπουν οι οίκοι αξιολόγησης μετά τις εκλογές, οι οποίες εξάλειψαν την πολιτική αβεβαιότητα, ενώ αναμένουν δείγματα γραφής από τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας στο συνέδριο Fin Forum, ο αναλυτής του S&P, Samuel Tilleray, δήλωσε ότι η προοπτική για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας «τρέχει» στο 12μηνο έως τον Απρίλιο του 2024 καθώς ο οίκος έχει αξιολογήσει την Ελλάδα στη βαθμίδα BB+ με θετικές προοπτικές, με την επόμενη αξιολόγηση να είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου.

Ο αναλυτής του S&P σημείωσε ότι για την επικείμενη αξιολόγηση θα ληφθούν υπόψη  οι δημοσιονομικές εξαγγελίες, το ενδεχόμενο απόκλισης από τη δημοσιονομική πορεία, η πορεία μεταρρυθμίσεων, όπως στη δικαιοσύνη, καθώς και η φορολογική συμμόρφωση, η ψηφιοποίηση και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας στο Bloomberg: Θέμα λίγων εβδομάδων, αν όχι ημερών, η επενδυτική βαθμίδα

Ο διευθυντής του Fitch

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Fitch, Federico Salazar, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα επίσης στη βαθμίδα ΒΒ+ (αλλά με σταθερές προοπτικές) είπε ότι η προηγούμενη αξιολόγηση έγινε στις αρχές Ιουλίου, όταν δεν είχε τελειώσει ακόμη ο εκλογικός κύκλος, ενώ χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ορόσημο ότι ξεκαθάρισε το πολιτικό τοπίο και υπάρχει προβλεψιμότητα όσον αφορά την πολιτική.

Ανέφερε, επίσης, ότι στην επόμενη αξιολόγηση, που είναι προγραμματισμένη την 1η Δεκεμβρίου,  ο Fitch θα εξετάσει, την αναπτυξιακή και τη δημοσιονομική επίδοση της Ελλάδας, η οποία ήταν πέρυσι καλύτερη απ’ ό,τι ανέμενε ο οίκος. Αναφέρθηκε ακόμη στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, ενώ για τις επενδύσεις είπε ότι αυξάνονται, χάρη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά παραμένουν ακόμη χαμηλές.

Διαβάστε επίσης: ΤτΕ: Εχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό η επενδυτική βαθμίδα

Τα βραχυπρόθεσμα οφέλη έχουν προεξοφληθεί

Στο συνέδριο του Fin Forum μίλησαν και οι επικεφαλής οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς, Ηλίας Λεκκός, και της Eurobank, Τάσος Αναστασάτος, οι οποίοι τόνισαν ότι τα άμεσα οφέλη από την επενδυτική βαθμίδα έχουν προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Ο κ. Λεκκός είπε ότι ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι περιορισμένος, αλλά σημείωσε την πρόβλεψη της τράπεζας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος θα φθάσει στο 3% ή και παραπάνω έναντι μόλις 0,5% στην Ευρωζώνη.

Αναφέρθηκε, επίσης, σε μακροχρόνιες θετικές επιπτώσεις που θα έχει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς υπάρχουν ισχυρά θεσμικά επενδυτικά ταμεία, όπως τα συνταξιοδοτικά, τα οποία επενδύουν μόνο σε οικονομίες με επενδυτική διαβάθμιση.

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασάτος είπε ότι πιθανόν να υπάρχει λίγο περιθώριο ακόμη για τη μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, εφόσον επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα, αλλά κατά βάση αυτή έχει προεξοφληθεί, όπως συνέβη και με άλλες χώρες.

Σημείωσε ότι περίπου τα 9 στα 10 επενδυτικά ταμείο έχουν περιορισμούς στο πώς επενδύουν τα διαθέσιμά τους. Η επενδυτική βαθμίδα είναι «αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη», είπε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ