Νέα
  • ΓΔ: 1457.74 +0.74%
  • Τζίρος: 97,96 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ecofin: Προς συμφωνία για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες έως το τέλος του έτους

Calvino
H προεδρεύουσα του Ecofin, υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, Πηγή: AP

Η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Εcofin) στις Βρυξέλλες.

Οπως ανέφερε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, υπάρχει ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα από όλες τις χώρες για να προχωρήσουν γρήγορα οι τεχνικές διεργασίες τις επόμενες εβδομάδες, ούτως ώστε η Ισπανική Προεδρία να υποβάλει μια αποδεκτή συμβιβαστική πρόταση τον Οκτώβρη και μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ.

Οι τέσσερις άξονες της μεταρρύθμισης

Οπως εξήγησε η Καλβίνο, η Ισπανική Προεδρία διαβίβασε στις εθνικές αντιπροσωπείες ένα έγγραφο που προσδιορίζει τέσσερις βασικούς άξονες: τη θεσμική ισορροπία, τα κοινά κριτήρια (διασφαλίσεις) για τη μείωση του δημόσιου χρέους, τη δημιουργία επαρκών δημοσιονομικών περιθωρίων για την τόνωση των επενδύσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους μελλοντικούς ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

«Είναι κοινή επιθυμία να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε. 

Οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία

Εξάλλου, οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν για τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) και τη σχετική πρόταση για τη θέσπιση της Διευκόλυνσης για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027.

Αυτή η μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία που πρότεινε η Επιτροπή, προορίζεται για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών της χώρας, την ανάκαμψη και τη μεσοπρόθεσμη ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό, που συνδέονται στενά με την πορεία της Ουκρανίας προς η ΕΕ.

«Οι υπουργοί εξέφρασαν ομόφωνα τη στήριξή τους προς την Ουκρανία και την ανάγκη να συνεχιστεί η χρηματοοικονομική βοήθεια», δήλωσε η Νάντια Καλβίνο, τονίζοντας ωστόσο ότι υπάρχει ακόμα «δουλειά» που πρέπει να γίνει τόσο σε τεχνικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι είναι ανάγκη να επιτευχθεί γρήγορα πρόοδος στην αναθεώρηση του ΠΔΠ, κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη μακροοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία πριν από το τέλος του έτους. «Αυτό είναι κρίσιμο για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της χρηματοοικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία από τον Ιανουάριο του 2024», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ