Νέα
  • ΓΔ: 1422.35 +0.33%
  • Τζίρος: 108,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Αναζητούνται άμεσες ξένες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ετησίως

Αιολικό πάρκο
Αιολικό πάρκο / Πηγή: Intime

H «θολή» ανάπτυξη, όπως προδιαγράφεται από το δυσμενές περιβάλλον που δημιουργείται στην οικονομία λόγω των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων, υπονομεύει και την προσπάθεια για ανάκαμψη των επενδύσεων που στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπεται ότι θα «τρέξουν» με ρυθμό 23,2%.  

Η ελληνική οικονομία πάσχει από ένδεια επενδύσεων, που, αν δεν αντιστραφεί, θα είναι δύσκολο να αυξηθούν η παραγωγικότητα, η απασχόληση και η ανάπτυξη. Σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, το επενδυτικό κενό στη χώρα μας ανέρχεται σε 130 δισ. ευρώ και αποτελεί τον σημαντικότερο δείκτη που αναδεικνύει τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Πέρασαν 14 χρόνια...

Τελευταία χρονιά που η Ελλάδα κατέγραψε ιστορικό υψηλό επενδύσεων ήταν πριν από 14 χρόνια, το 2007, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, που αποτυπώνει συνολικά την πορεία των επενδύσεων, διαμορφώνεται στα 25 δισ. ετησίως κατά μέσο όρο και φέτος ο στόχος ήταν να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 35 δισ. για να αρχίσει να καλύπτει το κενό.

Σύμφωνα με αναλυτές, η χώρα χρειάζεται άμεσες ξένες επενδύσεις άνω των 20 δισ. ευρώ ανά έτος. Ο ΣΕΒ προσδιορίζει το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για τη σύγκλιση της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ακόμα πιο υψηλά στα 45 δισ. ευρώ ετησίως και εκτιμά ότι θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Το σενάριο αύξησης των επενδύσεων αποτελεί μονόδρομο ώστε να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάκαμψης. Για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό θα πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, τόσο αυτή που θα έρθει από το εξωτερικό, αλλά και αυτή που βρίσκεται στην Ελλάδα, πέρα και πάνω από μεγέθη και στις σημερινές συνθήκες φαντάζει ανέφικτη.

«Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, η χώρα βρίσκεται σε επενδυτικό κενό από το 2011. «Αν συνεχιστεί η αποεπένδυση στη Ελλάδα, η δυνατότητά μας να παράξουμε μειώνεται όλο και περισσότερο. Εάν αυτό δεν διορθωθεί, δεν υπάρχει περιθώριο για περισσότερο πλούτο. Όταν έχεις λιγότερο κεφάλαιο και εργασία είναι αδύνατο να παράξεις περισσότερο πλούτο, κι αν αυτό συνεχιστεί, τότε αυτό που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορείς να συμμετέχεις στον διεθνή ανταγωνισμό», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά.

Kλειδί για να καλυφθεί το επενδυτικό κενό είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και των 45-50 δισ. ευρώ που αναμένεται να κινητοποιηθούν. Οι πόροι θα ξεκινήσουν να έρχονται από φέτος και για την επόμενη 4ετία θα προσφέρουν τα μέγιστα στην υπόθεση της ανάκαμψης. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις, οι οποίες θεωρούνται καθοριστικής σημασίας προκειμένου να μειωθεί το επενδυτικό κενό της οικονομίας και να διασφαλιστεί ότι ορισμένες προϋπάρχουσες μακροοικονομικές ανισορροπίες που σχετίζονται με την ανεργία ή τη δυνητική ανάπτυξη θα αντιμετωπιστούν και δεν θα βαθύνουν εξαιτίας της σημερινής κρίσης.  

Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, όχι μόνο για να καλυφθεί μέρος του αρχικού κενού των ιδιωτικών επενδύσεων και να επουλωθούν πληγές που θα έχει αφήσει η πανδημία, αλλά κυρίως για να υποβοηθηθεί η στροφή στο παραγωγικό υπόδειγμα της οικονομίας.
 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ