Νέα
 • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
 • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επενδυτική βαθμίδα: Όλα τα βλέμματα στην αξιολόγηση της 8ης Σεπτεμβρίου από την DBRS - Πιθανή η ανάκτηση πριν την ΔΕΘ

Προσδοκίες ότι την 8η Σεπτεμβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η δημοσιοποίηση της έκθεσης του καναδικού οίκου DBRS, η χώρα θα λάβει την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδαεκφράζονται στην κυβέρνηση.

Μετά την αναβάθμιση από τον γερμανικό οίκο Scope και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άλλη προγραμματισμένη αξιολόγηση, θεωρείται ως η  πλέον πιθανή ημερομηνία αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα, γεγονός που θα έχει και πρόσθετο πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς την επομένη ημέρα, 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Η Scope δεν είναι ακόμη επιλέξιμη από την ΕΚΤ, αλλά μαζί με την R&I δημιουργούν κλίμα και πάμε γερά το φθινόπωρο για τον στόχο μας, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας» ανέφερε με ανάρτησή του στο TikTok ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξης Πατέλης, σχολιάζοντας την αναβάθμιση.

►Διαβάστε επίσης: Σαφάρι ΑΑΔΕ: Τσουχτερά πρόστιμα έως 500.000 ευρώ για φοροδιαφυγή σε πλατφόρμες όπως Airbnb, Booking, Amazon 

Σήμα από την DBRS 

Ήδη ο οίκος DBRS τις προηγούμενες ημέρες έστειλε σήμα επενδυτικής βαθμίδας τονίζοντας σε ανακοίνωση του ότι η Ελλάδα «έχει βελτιώσει σημαντικά την ανθεκτικότητά της με την πάροδο των ετών, με πλεονασματικό προϋπολογισμό για κάθε έτος από το 2016 έως το 2019. Ο δείκτης χρέους έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από το τέλος του 2020, λόγω της πειθαρχημένης προσέγγισης για τη διαχείριση της κρίσης, της σταθερής οικονομικής ανάκαμψης και της σημαντικής έκρηξης του πληθωρισμού».

Όπως υπογραμμίζει: «θα εξετάσουμε την αξιολόγηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, με βαθμολογία BB (υψηλή) και σταθερές προοπτικές στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Εν τω μεταξύ, θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε:

 • την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων,
 • βελτιώσεις στις οικονομικές προοπτικές, 
 • τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά και
 • τη συνολική σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα,

καθώς όλα οδηγούν την Ελλάδα στο κατώφλι της αξιολόγησης επενδυτικής βαθμίδας. Το κύριο ερώτημα που έχει μέχρι στιγμής κρατήσει την Ελλάδα από την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα είναι η διατηρησιμότητα αυτής της προόδου». 

https://www.dbrsmorningstar.com/document/418834.pdf?Expires=1691361803&Policy=eyJTdGF0ZW1lbnQiOlt7IlJlc291cmNlIjoiaHR0cHM6Ly93d3cuZGJyc21vcm5pbmdzdGFyLmNvbS9kb2N1bWVudC80MTg4MzQucGRmIiwiQ29uZGl0aW9uIjp7IkRhdGVMZXNzVGhhbiI6eyJBV1M6RXBvY2hUaW1lIjoxNjkxMzYxODAzfX19XX0_&Signature=SzJEa6SRvB04W0Z-nKkWxSsSkf9xsJiKNEzVSbkXHLJQGilFssrQHqQTK6SQdeEU0rYGIOpL6q~H4b1~pTGTJ0JVkf0ruDHzhaVNFaFekk13NMQGyLaFUOcXdDopHnZUvPSVmquCobztlamsuZ-6p1s8DIxzxvSU2BTUUCu5PXSFieBiVTwBeHGUg2mwaI0OQ5S-6kDHua1H3K6npTCIlX6cetcnhlvLZk8g8ns6o7u5Z5TyT6i64C1YobRgXt0IndYcKcCbzMgLD~7EdltvHHevgcMqbeTN4Og3hw7FwaXlodxmcQwbmb-8ifU8I5PGmd47RPFWkvweFExx6Vf0Rg__&Key-Pair-Id=KNWV36WLG7L4J

►Διαβάστε επίσης: Ανεβάζει ταχύτητα η διαδικασία παραχώρησης της Αττικής Οδού - Ο οδικός χάρτης για την είσοδο του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ 

Η σκυτάλη σε Moody’s, S&P και Fitch

Στις 15 Σεπτεμβρίου, εχει προγραμματιστεί η δεύτερη αξιολόγηση από τη Moody’s, η οποία έχει κατατάξει την Ελλάδα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική (Ba3) ενώ στις 20 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί η δεύτερη αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's και την 1η Δεκεμβρίου ο κύκλος των αξιολογήσεων κλείνει με την επόμενη αξιολόγηση της Fitch.

Και δεύτερη αναβάθμιση

Aρκεί η αναβάθμιση από έναν μόνον οίκο; Tύποις  ναι. Πλην όμως τοσο στην κυβέρνηση όσο και στον OΔΔHX θα επιθυμούσαν και μία δεύτερη, ως πειστική επιβεβαίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Οπότε πιθανότερη σε αυτή την περίπτωση είναι η 20η Oκτωβρίου με την Standard & Poors.

Γιατί έδωσε επενδυτική βαθμίδα ο Scope

Σύμφωνα με την έκθεση της Scope Ratings, οι τρεις αιτίες που οδήγησαν στην επενδυτική βαθμίδα είναι:

 1. Η συνεχιζόμενη στήριξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ταμείο Ανάκαμψης κ.α.) που υποστηρίζει τη βιωσιμότητα του χρέους και συμβάλει στη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. «Εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να εφαρμόζει δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Scope θεωρεί ότι το Ευρωσύστημα είναι πιθανό να στηρίξει την Ελλάδα στο μέλλον σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων στις αγορές. Η πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίστηκε μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές ενισχύει την ικανότητα της κυβέρνησης για περαιτέρω υιοθέτηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», τονίζεται στην έκθεση.
 2. Η σταθερή πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους το οποίο προβλέπεται να υποχωρήσει στο 160,7 % του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, (οπότε θα είναι μειωμένο κατά 46 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2020) και στο 141.6% το 2028, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2012.
 3. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που οδήγησαν στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο τραπεζικό σύστημα, αύξηση των επενδύσεων με έμφαση στην πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την κατάρτιση κ.ά

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας  θα κλείσει και συμβολικά τον κύκλο της κρίσης χρέους, έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια και θα δώσει το έναυσμα να ξεκινήσει ένας νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος για την Ελλάδα. 

Η επενδυτική βαθμίδα είναι το επίπεδο της πιστοληπτικής αξιολόγησης μιας χώρας πάνω από το οποίο υπάρχει σχετικά χαμηλός κίνδυνος χρεοκοπίας για την κρατική της οντότητα. Οι διαβαθμίσεις λοιπόν πάνω από το επίπεδο αυτό καθιστούν τη χώρα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, ενώ κάτω από αυτό αντανακλούν χαμηλή πιστοληπτική επιφάνεια.

Η ανάκτηση της θα έχει πολλαπλασιαστική θετική επίδραση για την οικονομία και τις επενδύσεις. Εκτός από την υποχώρηση που εκτιμάται ότι θα υπάρξει στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, ενισχύει το κύρος της ελληνικής οικονομίας καθώς θα σημάνει το τέλος μιας δύσκολης περιόδου για τη χώρα εν μέσω τριών μνημονίων και μιας 4ετίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. 

Η επάνοδος στην επενδυτική βαθμίδα σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους δανεισμού συνολικά για την οικονομία, από το Δημόσιο μέχρι τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.  

Ταυτόχρονα θα σηματοδοτήσει στους διεθνείς επενδυτές, είτε ενδιαφέρονται για έμμεσες επενδύσεις (μετοχές, ομόλογα), ή και για άμεσες επενδύσεις, ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένας αξιόπιστος και ασφαλής επενδυτικός προορισμός, διευκολύνοντας την αύξηση των εισροών επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι πολύτιμα στην προσπάθεια της χώρας  στον δρόμο προς την ανάπτυξη και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων.

Η χώρα θα καταστεί  ένας  ελκυστικός μακροπρόθεσμος επενδυτικός προορισμός για μια  «δεξαμενή» διεθνών κεφαλαίων που αγγίζουν τα 25-27 τρισ. δολάρια. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ