Νέα
  • ΓΔ: 798.41 +0.71%
  • Τζίρος: 59,75 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Airbnb: Κάθετη πτώση στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τον Ιανουάριο

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA, η εν λόγω αγορά παραμένει ακόμα σε βαθιά ύφεση, με τις κρατήσεις στις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo να βυθίζονται 30% παγκοσμίως τον Ιανουάριο του 2021, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020. Τα στοιχεία αφορούν καταχωρημένες κρατήσεις για τουλάχιστον μία ημέρα τον συγκεκριμένο μήνα ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για σχετικά ασφαλές δείγμα για τις συνολικές κρατήσεις του μηνός.

Συνολικά, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν έχουν πληγεί τόσο σκληρά από την κρίση όσο τα ξενοδοχεία, πιθανώς επειδή εξαρτώνται λιγότερο από όσους ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Πάντως στην ίδια έρευνα επισημαίνεται ότι ορισμένες κρατήσεις είχαν καλύτερη απόδοση από το συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς οι ταξιδιώτες αναζήτησαν αγροτικούς προορισμούς, απομακρυσμένους από την πολυκοσμία. 

Διάγραμμα- Βραχυχρόνιες μισθώσεις
Πηγή: Statista


Υπενθυμίζεται ότι ανάλυση για την ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάστηκε από την AirDNA στο 3ο BnB Greece Conference τον περασμένο Ιανουάριο, διαπίστωσε ότι το κύμα εξόδου από τις ψηφιακές πλατφόρμες, όπως η Airbnb και Vrbo, γιγαντώθηκε την προηγούμενη χρονιά, καθώς οι ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 10.000 και διαμορφώθηκαν σε 72.591 από 82.138 το 2019 (-11,6%). Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για καταλύματα που προσφέρονται ολόκληρα για μίσθωση.

Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνταν στην οικονομία του διαμοιρασμού και «κατέβασαν» τα ακίνητά τους από τις πλατφόρμες δεν στράφηκαν στην μακροχρόνια μίσθωση, αλλά προτίμησαν μια ενδιάμεση λύση. Συγκεκριμένα διαθέτουν το ακίνητο τους για χρονικά διαστήματα 5-6 μηνών έως και 1 έτος, χρονικά διαστήματα που δεν σχετίζονται με τις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις, απευθυνόμενοι σε φοιτητές, καθηγητές κ.λπ.

Η πληρότητα, δηλαδή το πηλίκο των πραγματοποιημένων διανυκτερεύσεων προς τις προσφερόμενες διανυκτερεύσεις, εμφάνισε μείωση 27,7%, ενώ η μέση τιμή καταλύματος (Average Daily Rate) από τα 119,24 ευρώ που ήταν το 2019 μειώθηκε στα 111,29 ευρώ το 2020.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ