Νέα
  • ΓΔ: 905.46 +0.22%
  • Τζίρος: 43,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ομόλογα: Μία δεύτερη ανάγνωση στην αλματώδη αύξηση των αποδόσεων - πιέσεις στις μετοχές

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

Οι αποδόσεις στις αγορές ομολόγων έχουν σημειώσεις τις τελευταίες εβδομάδα μία εντυπωσιακή άνοδο, προκαλώντας ανησυχία στις κυβερνήσεις των χωρών του πλανήτη, αλλά και στους επενδυτές.

Σε πολλούς έχει σημάνει συναγερμό, αφού βλέπουν την εποχή του φθηνού χρήματος να βαίνει προς το τέλος της.

Αυτή η ανησυχία έχει μεταφερθεί και στην αγορά των μετοχών. Στην Νέα Υόρκη τόσο στην συνεδρίαση της Πέμπτη, όσο και αυτή της Παρασκευής παρατηρήθηκαν σημαντικές πιέσεις με τον δείκτη Dow Jones να χάνει σωρευτικά πάνω από 1.000 μονάδες.  

Φως στο βάθος του τούνελ βλέπουν οι επενδυτές 

Οι περισσότεροι ανησυχούν και εύλογα θεωρούν ότι η κίνηση αυτή πρωτίστως στις αγορές ομολόγων και επιπροσθέτως σε αυτή των μετοχών, σχετίζονται με την συνεχιζόμενη πανδημία και την αδυναμία πρόβλεψης πότε η παγκόσμια οικονομία θα βγει από το τούνελ της ύφεσης και θα επιστρέψει σε έναν ενάρετο κύκλο με στόχο να κατακτήσει όσο πιο σύντομα γίνει τα προ κορονοϊού επίπεδα.

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη εκδοχή. Αυτή που λέει ότι οι επενδυτές βλέπουν ότι η πανδημία βαίνει προς το τέλος της και σπεύδουν να πάρουν θέση στην επόμενη ημέρα. Εξάλλου οι αποδόσεις στις αγορές ομολόγων επιστρέφουν εκεί που ήταν στις προ πανδημίας εποχές.

Εκείνοι που ασπάζονται αυτή την άποψη θεωρούν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα προχωρήσουν στην άρση των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί. Αποτέλεσμα αυτού είναι τα ομόλογα, ειδικά εκείνων που θεωρούνται πιο … «ευαίσθητα» σε περιόδους που υπάρχει σχετική μεταβλητότητα.

Έτσι κινούνται προς μία σχετική εξισορρόπηση. Μάλιστα αναλυτές θεωρούν ότι η κίνηση αυτή είναι φυσιολογική και σημειώνουν ότι μάλλον η άνοδος είναι η φυσιολογική εξέλιξη, δεδομένο ότι είναι αφύσικο ένας μεγάλος αριθμός χωρών της Ευρωζώνης να έχουν αρνητικές αποδόσεις στο 10ετές και όχι μόνο, ομόλογο.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η καθοδική πορεία για αποδόσεις ομολόγων χωρών, αλλά και επιχειρήσεις με όχι καλή επενδυτική βαθμολογία ήταν χωρίς λογική και η υπερβολή της πτώσης διαδέχεται η υπερβολή στην άνοδο.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πριν από την πανδημία, τον Ιανουάριο του 2020 ήταν στο 1,355%, ενώ στις αρχές του μήνα ήταν στο 0,60% και σήμερα είναι στο 1,12%.

Στην Πορτογαλία η απόδοση είναι στο 0,3%, όπως και ένα χρόνο πριν, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε περάσει σε αρνητικό έδαφος.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στην Γερμανία. Η απόδοση πριν από ένα χρόνο ήταν στο -0,6% και σήμερα έχει κλείσει αυτή η ψαλίδα και είναι στο - 0,27%.

Βουτιά στα Χρηματιστήρια

Κρίσιμες θα είναι οι επόμενες ημέρες για τα χρηματιστήρια, μετά από τις ισχυρές πιέσεις που παρατηρήθηκαν στα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες της περασμένης εβδομάδας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ