Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Θεοχάρης: Πάνω από 600 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τις ψηφιακές πλατφόρμες

Χάρης Θεοχάρης
Χάρης Θεοχάρης / Πηγή: Eurokinissi

Σε ποσό άνω των 600 εκατ. ευρώ ενδέχεται να φτάσουν τα έσοδα από την φορολόγηση των πλατφορμών διαμοιρασμού, με βάση τις δηλώσεις του 2022, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Στο πλαίσιο τοποθέτησής του, κατά την επεξεργασία το νομοσχεδίου για τις ψηφιακές πλατφόρμες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ήδη θεσπίσει υποχρεώσεις στις πλατφόρμες που έχουν σχέση με την οικονομία του διαμοιρασμού για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με όρο να τους αποκλείσουμε από την πρόσβαση στο διαδίκτυο στη χώρα μας.

Σημείωσε πως με αυτό ως εργαλείο «καταφέραμε να τις πείσουμε να συνεργαστούν με τη φορολογική διοίκηση (με την ΑΑΔΕ) και να μας δώσουν επιτέλους στοιχεία» και προσέθεσε: «Ξεκινήσαμε με 50 εκατ. ευρώ έσοδα από την οικονομία του διαμοιρασμού, από το Booking, το Airbnb κλπ, και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια και έχω την αίσθηση [..] ότι μπορεί να είμαστε και πάνω από 600 εκατομμύρια στις δηλώσεις του 2022».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «υπολογίζουμε πως το 90% όσων ιδιοκτητών παραχωρούν ακίνητα για τέτοιου είδους μίσθωση στην Ελλάδα, φορολογούνται κανονικά, κάτι που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση αυτού του είδους της φοροδιαφυγής. Η Οδηγία 2021/514, λοιπόν, έρχεται να επεκτείνει το επιτυχημένο μοντέλο της χώρας μας στην υπόλοιπη Ε.Ε.».

Η ανακοίνωση από το υπουργείο 

Σημαντικά στοιχεία παρουσίασε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, σχετικά με την πρόοδο του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαιτέρως από ψηφιακές πλατφόρμες διαμοιρασμού και παροχής υπηρεσιών μέσω διαδικτύου. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Θεοχάρης «ξεκινήσαμε με έσοδα 50 εκατ. ευρώ από τις πλατφόρμες τύπου Booking, AirBnB κ.ά. και τώρα έχουμε ξεπεράσει τα 500 εκατ. Δηλαδή έχουμε φτάσει πλέον δέκα φορές πάνω. Έχω, δε, την αίσθηση -θα το επιβεβαιώσουμε όταν ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις- ότι για το 2022 θα ξεπεράσουμε τα 600 εκατ. ευρώ».

Στο πλαίσιο της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, επί του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΟ και της ενσωμάτωσης της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 περί συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας, ο κ. Θεοχάρης είπε, μεταξύ άλλων, «τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση και που ενισχύονται από το νέο νομοσχέδιο είναι επαρκή, δε χρειάζεται περισσότερη μελέτη. Μάλιστα, η Οδηγία 2021/514 που καλούμαστε να ψηφίσουμε, είναι αποτέλεσμα και των δικών μας ενεργειών. Διότι, ήδη από την προηγούμενη τετραετία, ως κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαμε ήδη κατορθώσει να πείσουμε τις πλατφόρμες διαμοιρασμού να συνεργαστούν με την ΑΑΔΕ και να μας δώσουν στοιχεία. Τις αναγκάσαμε να συμμορφωθούν, επί ποινή αποχώρησης από την Ελλάδα. Γι' αυτό και συμμορφώθηκαν».

Επιπλέον, ο Υφυπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «υπολογίζουμε πως το 90% όσων ιδιοκτητών παραχωρούν ακίνητα για τέτοιου είδους μίσθωση στην Ελλάδα, φορολογούνται κανονικά, κάτι που αποτελεί μία από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, ως προς την αντιμετώπιση αυτού του είδους της φοροδιαφυγής. Η Οδηγία 2021/514, λοιπόν, έρχεται να επεκτείνει το επιτυχημένο μοντέλο της χώρας μας στην υπόλοιπη Ε.Ε.».

Γενικότερα για το δεύτερο νομοσχέδιο το οποίο εισηγείται προς ψήφιση στη Βουλή το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσα σε μόλις δύο μήνες μετά από τις εθνικές εκλογές, ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι «μία λέξη χαρακτηρίζει το δεύτερο σ/ν -δικαιοσύνη. Φορολογική δικαιοσύνη κυρίως, η οποία εδράζεται στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στη δεύτερη τετραετία, να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Για εμάς η φοροδιαφυγή είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά. Και η δικαιοσύνη μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, θα επιτρέψει την αύξηση των εισοδημάτων, διότι οδηγεί στην εξυγίανση της οικονομικής δραστηριότητας, αυξάνοντας πολύ πιο ουσιαστικά και πιο γρήγορα το ΑΕΠ».
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ