Νέα
  • ΓΔ: 1414.86 +0.76%
  • Τζίρος: 27,53 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ 2023: Πολλές μεταρρυθμίσεις και λίγες παροχές στο «καλάθι» του πρωθυπουργού

Μητσοτάκης ΔΕΘ
Πηγή: eurokinissi

Eμφαση στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να προωθηθεί ο «πολυεπίπεδος εκσυγχρονισμός» της χώρας, για τον οποίο δεσμεύτηκε στις προγραμματικές του δηλώσεις, αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός κατά την άνοδό του στα τέλη της εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι παροχές θα είναι αρκετά μειωμένες, τουλάχιστον σε σχέση με την περασμένη χρονιά, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να τις επικεντρώσει τη στήριξη της Πολιτείας στους πιο «ευάλωτους», που είναι πολύ περισσότεροι λόγω της συνεχιζόμενης ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και να στείλει μήνυμα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, εν αναμονή της επενδυτικής βαθμίδας, ότι σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της οικονομίας, παρά τα αυξημένα κρατικά έσοδα λόγω τουριστικής περιόδου.

Διαβάστε επίσης: Κ. Μητσοτάκης: Οι παραγωγικοί φορείς πιστοποίησαν την καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας

Τέσσερις μεταρρυθμιστικοί πυλώνες

Τέσσερις είναι οι μεταρρυθμιστικοί πυλώνες, στους οποίους θα αναφερθεί εκτενώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο Σάββατο στο Βελλίδειο: Οι αλλαγές στην Υγεία, οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, η μετάβαση της Δικαιοσύνης σε μια νέα εποχή και οι νέες προτεραιότητες στην Παιδεία.

Εκσυγχρονισμός του ΕΣΥ

Ο εκσυγχρονισμός του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που αποτέλεσε προσωπική προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη απέναντι στους πολίτες, δρομολογείται, όπως θα πει ο πρωθυπουργός, με δράσεις που θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 8% των πόρων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας.

Στα πρώτα μέτρα περιλαμβάνονται οι χιλιάδες προσλήψεις γιατρών και -κυρίως- νοσηλευτών, η δυνατότητα του ΕΚΑΒ -κυρίως σε αστικές και ημιαστικές περιοχές- να ανταποκρίνεται σε χρόνο κάτω του ενός τετάρτου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός πολλών ακόμα λειτουργιών στην Υγεία, ο ατομικός φάκελος ασθενούς όπου θα υπάρχει όλο το ιατρικό ιστορικό του, κι ένας νέος υγειονομικός χάρτης ώστε κάθε λειτουργία και δυνατότητα του ΕΣΥ να είναι αντιληπτή και προσβάσιμη για τους πολίτες.

Διαβάστε επίσης: ΙΣΑ: Οι προτάσεις για την ανασυγκρότηση ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ και Προσωπικό Γιατρό

Αλλαγές στο κράτος

Οι αλλαγές στο κράτος είναι μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, άξονας της οποίας είναι η στοχοθεσία και η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Μέχρι τα τέλη του 2023 θα πρέπει να ολοκληρωθεί η στοχοθεσία, δηλαδή η σαφής καταγραφή στόχων για κάθε μονάδα του Δημοσίου, ο προϊστάμενος της οποίας (Γενικός Διευθυντής, Διευθυντής ή τμηματάρχης) θα είναι υπεύθυνος για την επίτευξή τους.

Οι προϊστάμενοι θα βαθμολογούνται, ενώ η επίτευξη των στόχων κάθε μονάδας θα αξιολογείται συνολικά ως προς το έμψυχο δυναμικό της. Όπου οι στόχοι επιτυγχάνονται με τον καλύτερο τρόπο, θα υπάρχει μπόνους παραγωγικότητας τόσο για τους προϊσταμένους, όσο και για τους υπαλλήλους της.

Παράλληλα αλλάζει και ο τρόπος επιλογής των διοικήσεων κρατικών οργανισμών, όπου μαζί με τα τυπικά προσόντα θα μετριούνται και οι δεξιότητες, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, ώστε να γίνει μακρινή ανάμνηση η τοποθέτηση σε θέσεις κρατικών λειτουργών, πολιτευτών κι άλλων κομματικών φίλων των εκάστοτε κυβερνώντων.

Διαβάστε επίσης: Δημόσιο: Αλλαγές με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας - Τι ισχύει για το μπόνους παραγωγικότητας

Επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης

Στον τομέα της Δικαιοσύνης, οι δυο άξονες θα είναι η σειρά μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της και η προετοιμασία για τη Συνταγματική αναθεώρηση, που όμως θα ξεκινήσει το 2025, κατά τις επιταγές του Συντάγματος.

Ψηφιοποίηση λειτουργιών στην Παιδεία

Και τέλος, οι αλλαγές στην Παιδεία περιλαμβάνουν την ψηφιοποίηση πολλών λειτουργιών που δεν πρόλαβαν να μετατραπούν σε ψηφιακές τα προηγούμενα χρόνια, την αύξηση σε 180 των προτύπων και πειραματικών σχολείων, την επιτάχυνση της έλευσης ξένων ΑΕΙ στη χώρα σ συνεργασία με ελληνικά και, βέβαια, την ετοιμασία για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτρέπεται η λειτουργία και μη κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο κομμάτι της ομιλίας Μητσοτάκη θα είναι η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας, στη σκιά των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν αυτό το καλοκαίρι τη χώρα.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανακοινώσει αλλαγές στην πρόληψη των πυρκαγιών και στην προστασία των δασών, να εξαγγείλει προσλήψεις πυροσβεστών και ενίσχυση της φύλαξης του δασικού μας πλούτου με ακόμα 200 «δασοκομάντος», καθώς επίσης και με διάνοιξη περισσότερων και πλατύτερων αντιπυρικών ζωνών. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ