Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κακοκαιρία Daniel - πλημμύρες: Το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος των καταστροφών αλλάζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς

Πλημμύρες στο νομό Καρδίτσας / Eurokinissi

Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας και δευτερευόντως στην Φθιώτιδα, κάτι που έρχεται να προστεθεί στις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Όπως είναι φυσικό το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει ένα τεράστιο ποσό για αποζημιώσεις, κάτι που επιβαρύνει σε ένα σημαντικό βαθμό τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και αναζητούν τρόπους να εξοικονομήσουν κονδύλια προκειμένου να στηρίξουν πολίτες και Δήμους που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Ωστόσο γίνεται κατανοητό ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι τεράστιο και θα αποκαλυφθεί σε δεύτερο χρόνο και αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα (σπίτια, υποδομές, καλλιέργειες, διαρκή αγαθά κ.λπ.).

Αλλάζει ο σχεδιασμός

Κατά συνέπεια αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πακέτο των παροχών και θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν οι απολύτως απαραίτητες, οι οποίες θα είναι και ιδιαίτερα στοχευμένες, στη βάση την παραδοχής ότι οι δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας δεν είναι ατελείωτες.

Εκτός από τις δημοσιονομικές αντοχές, υπάρχει και μία ακόμη εστία που ουσιαστικά δεσμεύει την κυβέρνηση για σημαντικές παροχές. Η βασική κυβερνητική επιδίωξη, είναι η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και κατά συνέπεια οι όποιες κινήσεις θα είναι λελογισμένες.

Φρένο στις παροχές βάζει η επενδυτική βαθμίδα 

Να σημειωθεί ότι θα έχει προηγηθεί η ετυμηγορία της DBRS, πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, που μπορεί να πραγματοποιηθεί αναλόγως και των εξελίξεων μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Η ανακοίνωση από την DBRS θα γίνει αύριο Παρασκευή το βράδυ με τις πιθανότητες να είναι μεν μοιρασμένες, αλλά η Ελλάδα αυτή την φορά να είναι πιο κοντά από ποτέ στην απόκτησή της.

Αυτό σε καμία περίπτωση βέβαια δεν σημαίνει, ότι αν η Ελλάδα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το πουγκί και θα μοιράζει δώρα, αφού εκτός του ότι δεν θέλει να στείλει μήνυμα χαλάρωσης, έπονται το επόμενο διάστημα και άλλες αξιολογήσεις, στις οποίες θέλει η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία να λάβει καλή βαθμολογία και ίσως μία ακόμη επενδυτική αξιολόγηση.

Ο «κουμπάρας»

Σε κάθε περίπτωση όμως και βάση τα σημερινά δεδομένα, ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος δεν είναι τεράστιος και διαμορφώνεται δυνητικά στο 1,5 έως 2 δις στην καλύτερη περίπτωση. Άρα από αυτόν τον «κουμπαρά» θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για το υπόλοιπο του έτους.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες έμφαση θα δοθεί στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την συνέχιση της επιδότησης ρεύματος, πιθανό την παράταση του market pass για δύο ακόμη μήνες και την διεύρυνση του επιδόματος θέρμανσης. Επίσης θα υπάρξει παράταση του μειωμένου ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες, οι προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις και το επίδομα σε αυτούς τους συνταξιούχων που δεν θα λάβουν αύξηση.

Πέραν αυτών πολύ δύσκολα θα υπάρξει κάτι νέο στο πακέτο παροχών της ΔΕΘ, κάτι που σημαίνει ότι επί του παρόντος τουλάχιστον καίγεται στο σενάριο για μία νέα επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα και ίσως ανασυρθεί εκ νέου στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες ή χειροτερεύσει η κατάσταση με την ακρίβεια.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ