Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πληθωρισμός: Αυξήθηκε στο 2,7% τον Αύγουστο - Καλπάζει η ακρίβεια στα τρόφιμα

Τρόφιμα
Πηγή: Eurokinissi

Στο 2,7% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο σε ετήσια βάση από 2,5% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. 

Μετά τα υψηλά επίπεδα που έφθασε πέρυσι το φθινόπωρο, ο πληθωρισμός ακολούθησε μία πτωτική τάση, καθώς αποκλιμακώθηκαν οι τιμές της ενέργειας, υποχωρώντας στο 1,8% τον Ιούνιο, για να αυξηθεί ξανά τον Ιούλιο. 

Οι αυξήσεις στα τρόφιμα

Οι τιμές των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν για έναν ακόμη μήνα με διψήφιο ποσοστό 10,7% σε ετήσια βάση, αν και χαμηλότερο από το 12,3% του Ιουλίου. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα τρόφιμα σημειώθηκαν στα λαχανικά (17%), στα έλαια - λίπη (12%), στα γαλακτοκομικά (11,9%) και στα φρούτα (10,7%). Αύξηση 14% σημειώθηκε στην κατηγορία μεταλλικών νερών - αναψυκτικών - χυμών φρούτων. 

πληθωρισμός, ΕΛΣΤΑΤ, 8-9-2023

Οι τιμές ενέργειας

Οι τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 6,5% και 78,8% και σε μηνιαία βάση κατά 0,7% και 2,9%, αντίστοιχα. Οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών ήταν μειωμένες 4,2% σε ετήσια βάση, αλλά αυξήθηκαν 4,6% σε σχέση με τον Ιούλιο. 

Εκτός των τροφίμων, σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν σε μία σειρά άλλων προϊόντων και υπηρεσιών, όπως στα φαρμακευτικά προϊόντα (12,4%) και στα είδη ένδυσης - υπόδησης (6,9%), ενώ τα ενοίκια αυξήθηκαν 6%. 

πληθωρισμός, ΕΛΣΤΑΤ, 8-9-2023, 2

Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,7% τον μήνα Αύγουστο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Αυγούστου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

• 10,7% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

• 3,2% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

• 6,9% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

• 5,6% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

• 5,9% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.

• 1,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.

• 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.

• 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

• 6,1% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

• 3,9% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων. 

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

• 12,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.

• 3,1% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ