Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Σκρέκας στον «Παλμό της ΔΕΘ»: Βιαστικό να πούμε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές στο γάλα

ΣΚΡΕΚΑΣ - ΦΩΣΚΟΛΟΣΣ
Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας με τον διευθυντή της «Η», Γιάννη Φώσκολο

Στον αντίκτυπο στον πληθωρισμό από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον «Παλμό της ΔΕΘ» που μεταδίδεται από τα περίπτερα του ethnos.gr και του Imerisia.gr.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στους εντατικούς ελέγχους που κάνουν συνεργεία της ΔΙΜΕΑ και των περιφερειακών διευθύνσεων εμπορίου στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας, όπου υπήρξαν καταγγελίες για φαινόμενα αισχροκέρδειας στην πώληση του νερού και της ντομάτας.

Εντατικοί έλεγχοι για αισχροκέρδεια 

Από τους ελέγχους προκύπτει ότι υπάρχουν σποραδικά φαινόμενα αισχροκέρδειας και σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλονται πολύ υψηλά πρόστιμα, αλλά δεν υπάρχει κάποιο γενικευμένο τέτοιο πρόβλημα και οι τιμές στη Θεσσαλία έχουν υποχωρήσει, με τη ντομάτα να πωλείται 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό, ενώ είχαν υπάρξει αρχικά καταγγελίες για τιμή πώλησης 5 ευρώ.

Για την πορεία των τιμών γενικότερα στη χώρα και για το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν για δεύτερο χρόνο να αυξάνονται με διψήφια ποσοστά, ο κ. Σκρέκας είπε ότι γίνονται συνεχώς έλεγχοι στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, τα οποία έχουν «κλειδωθεί» στα επίπεδα του 2021. Οι έλεγχοι αφορούν όχι μόνο στους τελικούς πωλητές αλλά και στους εμπόρους και τους μεσαζόντες και τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι βαριά.

Θα είμαστε απόλυτα αυστηροί, δεν θα επιτρέψουμε να βγάλουν ούτε ένα σεντ παραπάνω, δήλωσε ο υπουργός. 

Οι ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν με εισαγωγές

Οσον αφορά τις συνέπειες από τον θάνατο πολλών ζώων στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες στις τιμές του γάλακτος, ο υπουργός είπε ότι είναι βιαστικό να λεχθεί ότι θα υπάρξουν αυξήσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είπε πως η καταστροφή δεν ήταν τέτοια που να μπορεί να επηρεάσει τις τιμές των παραγωγών.

Ελλείψεις, είπε, μπορεί να υπάρξουν στην παραγωγή κάποιων οπωροκηπευτικών, όχι απαραίτητα λόγω του Daniel αλλά μίας γενικότερης κατάστασης στην Ευρώπη και πρέπει να γίνουν εισαγωγές για να καλυφθεί το έλλειμμα και να υπάρξει και ισορροπία στις τιμές.

Για τις τιμές των οπωροκηπευτικών

Ο υπουργός επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα είναι κοντά στον μέσο όρο των τιμών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι η χώρα μας έχει τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αυτό, πρόσθεσε, δεν σημαίνει ότι τα νοικοκυριά δεν έχουν τεράστιο πρόβλημα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, είπε, έχει στόχο τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου της οικονομίας και την αναβίωση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ