Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Μπορεί να χρειαστεί και άλλη αύξηση των επιτοκίων

H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει ξανά τα επιτόκια λόγω του επίμονου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Το γνωστό «γεράκι» της ΕΚΤ υποστήριξε την απόφαση που πήρε την Πέμπτη να αυξήσει τα επιτόκια, για 10η συνεχόμενη φορά, δηλώνοντας ότι η διαπίστωση πως το σημερινό επίπεδο των επιτοκίων θα ενισχύσει σημαντικά τη μάχη κατά του πληθωρισμού δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι η ΕΚΤ θα χαλαρώσει την πολιτική της.

Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα νέας αύξησης

«Ξεκάθαρα, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτή ήταν η τελευταία αύξηση», είπε ο Χόλτσμαν σε συνέντευξη που έδωσε στο περιθώριο του Eurogroup στην Ισπανία. «Η πιθανότητα δεν είναι μεγάλη, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος ότι μπορεί να χρειαστεί περισσότερη σύσφιξη», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση που έκανε χθες ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει άλλες αυξήσεις, ενώ ο Λετονός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι μπορεί να χρειαστεί μία ακόμη αύξηση.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πολύ νωρίς να λεχθεί ότι τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί.

Οι οικονομολόγοι δεν βλέπουν άλλες αυξήσεις

Αλλα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ πιστεύουν ότι η ΕΚΤ τελείωσε με τις αυξήσεις των επιτοκίων επί του παρόντος. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος και ο Εσθονός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσαν ότι τα σημερινά επίπεδα πιθανόν να αρκούν για να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Μεταξύ των οικονομολόγων υπάρχει συμφωνία ότι η ΕΚΤ έχει ολοκληρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων και οι traders στοιχημάτιζαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι είναι απίθανο να γίνουν και άλλες.

Ο Χόλτσμαν, όμως, έχει άλλη άποψη: «Αν κοιτάξει κανείς τις αντιδράσεις στην απόφασή μας, θα μπορούσε να θεωρήσει ότι συμφωνήσαμε σε μία αύξηση με διάθεση χαλάρωσης… Δεν συμφωνών με μία τέτοια ερμηνεία, ιδιαίτερα καθώς οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό δεν έχουν υποχωρήσει τελευταία».

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ