Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακός Τουρισμός: Δύο μέτρα για να περιοριστούν οι ανεξόφλητες οφειλές

Τη δυνατότητα να κάνει αποκοπή της ηλεκτροδότησης ο προμηθευτής στον πελάτη που φεύγει αφήνοντας χρέη πρόκειται να δώσει η τροποποίηση του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας που ετοιμάζει η ΡΑΑΕΥ.

Ειδικότερα, στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποίησε με τους προμηθευτές ενέργειας, συμφωνήθηκε να εισηγηθεί στο υπουργείο Ενέργειας, δύο μέτρα:

  1. Το flagging

  2. και τις αποκοπές.

►Διαβάστε επίσης: Συμμαχία nrg – HOCHTIEF για την ηλεκτροκίνηση: Επενδύουν 3,5 εκατ. ευρώ για ταχυφορτιστές στους αυτοκινητόδρομους

Η απόφαση

Αποφασίστηκε το  flagging, δηλαδή η γνωστοποίηση στο ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές ότι θα μπορεί η εταιρεία προμήθειας στην οποία ο καταναλωτής αφήνει οφειλές όταν αλλάζει εταιρεία,  να  ενημερώνει το ΔΕΔΔΗΕ για τις οφειλές αυτές. Σε αυτή την πληροφορία θα έχουν πρόσβαση τόσο οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας όσο και ο ίδιος ο οφειλέτης, ο οποίος αφού ενημερωθεί θα μπορεί και να ρυθμίσει τις οφειλές του.   

Αν ωστόσο, παραβλέψει και πάλι την υποχρέωσή του να αποπληρώσει και με διακανονισμό τα χρέη του, η εταιρεία προμήθειας στην οποία χρωστάει θα μπορεί να αιτηθεί την αποκοπή της ηλεκτροδότησής του

Δηλαδή, ακόμη και αν έχει μεταφερθεί σε άλλη εταιρεία προμήθειας, συμφωνήθηκε από τη ΡΑΑΕΥ και τους προμηθευτές, να μπορεί η προηγούμενη εταιρεία να του κόψει το ρεύμα.

►Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Προβλήματα στην πλατφόρμα και αβεβαιότητα για τις εγκρίσεις

Φέσια στην αγορά

Σημειώνεται, ότι ο «ενεργειακός τουρισμός» έχει δημιουργήσει φέσια στην αγορά που ξεπερνούν τα 300-400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αναστάσιος Λωσταράκος, Γενικός Διευθυντής της NRG, όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, τόσο μεγαλώνει η «τρύπα» στα οικονομικά των προμηθευτών. Έτσι, πλέον οι επισφάλειες έχουν αυξηθεί στο 3% του τζίρου, από 1% που ήταν νωρίτερα.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς το 2020 το ΣτΕ αποφάσισε ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί η κινητικότητα σε άλλον προμηθευτή λόγω χρεών ενώ την ίδια στιγμή  το Άρθρο 42 δεν περιλαμβάνει καμία πρόνοια για τη μετακίνηση καταναλωτών με χρέη σε νέο πάροχο, πέρα από τη νομική διεκδίκηση των οφειλόμενων από τον παλιό προμηθευτή.

Η νέα τροποποίηση του άρθρου 41 του κώδικα προμήθειας, επιχειρεί να βάλει τέλος στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών που αυξάνουν τις επισφάλειες στην αγορά ενέργειας.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ