Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Α. Μάνη-Παπαδημητρίου: Ενα δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί στις ΜμΕ

Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου
Πηγή: eurokinissi

Συνολικά ένα δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ θα κατευθυνθεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), ενώ εκτιμάται ότι άνω των 56.000 επιχειρήσεων θα κάνουν χρήση των χρηματοδοτήσεων αυτών τα επόμενα 2 με 3 χρόνια.

Αυτό δήλωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη Παπαδημητρίου, μιλώντας στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τις ΜμΕ που συνδιοργανώνουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών με τίτλο «Οι προκλήσεις των μικρών επιχειρήσεων σε ένα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον».

Δύο νέα προγράμματα για τις ΜμΕ

Η υφυπουργός υπενθύμισε ότι το επόμενο διάστημα αναμένονται δύο νέα προγράμματα για τις ΜμΕ που αφορούν στην ίδρυση μικρών επιχειρήσεων και στον τουρισμό, ύψος 250 εκατ. ευρώ ενώ τόνισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις πιέσεις που υπέστησαν την τελευταία διετία ανέκαμψαν σημαντικά και οι προοπτικές τους είναι θετικές ενώ προσέθεσε πως για την χρηματοδότησή τους, το υπουργείο Ανάπτυξης και συνολικά η κυβέρνηση, δεσμεύονται στην ενίσχυσή τους μέσω της σωστής και στοχευμένης αξιοποίησης των ενωσιακών και των δημόσιων πόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο όπως είπε, ήδη, έχουν γίνει βήματα μέσω προγραμμάτων χρηματοδότησης από την Αναπτυξιακή Τράπεζα αλλά και με την παροχή μικροπιστώσεων.

Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει και στη δημιουργία Εθνικού Παρατηρητηρίου ΜμΕ το οποίο, εκτός των άλλων, παρέχει και προβλέψεις για την αντιμετώπιση των εξωγενών κρίσεων που πλήττουν τις ΜμΕ ώστε να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις.

Χρ. Μεγάλου: Επενδύσεις 150 δισ. ευρώ για την πράσινη μετάβαση

Στη συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους και τελικά, για τη βιωσιμότητα τους.

Η υιοθέτηση μοντέρνων εργαλείων, όπως είπε, θα συμβάλει στην ευκολότερη προσαρμογή τους σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο ο ρόλος των τραπεζών αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

«Στόχος μας είναι να χρηματοδοτήσουμε υγιείς επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον» σημείωσε.

Γ. Καββαθάς: Υπάρχει έλλειψη πόρων

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου υπογράμμισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα να βελτιώσει την παραγωγικότητας της, αλλά υπάρχουν προβλήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος και την έλλειψη πόρων καθώς και την έλλειψη γνώσεων και ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες, ενώ «ένα πιο παραδοσιακό πεδίο ενδιαφέροντος, προβληματισμού για τη μικρή επιχείρηση που αποτελεί και στοιχείο ανισότητας και στρέβλωσης του ανταγωνισμού σε σχέση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, αφορά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση».

«Ευελπιστούμε ότι σταδιακά θα είμαστε σε θέση να συγκροτήσουμε μία κοινότητα σκέψης και γνώσης γύρω από τη μικρή επιχείρηση στην Ελλάδα, που με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα κατανοεί και θα πιέζει για τη γενική εφαρμογή του ιδέας "Think Small First"», σημείωσε.

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Οι ΜμΕ χρειάζονται ειδική μεταχείριση

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στον χαιρετισμό του τόνισε ότι οι ΜμΕ χρειάζονται ειδική μεταχείριση, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές, τόσο στην εθνική όσο και στην παγκόσμια αγορά με αύξηση των κονδυλίων χρηματοδότησης.

«Για να μπορέσουν να αναλάβουν τον ρόλο που τους αναλογεί στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της Ευρώπης, θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες τους και το πρώτο και άμεσο ζητούμενο είναι να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικότερα τον πληθωρισμό, ώστε να μπορέσουν να χαμηλώσουν τα επιτόκια. Αυτή είναι η πιο άμεση μάχη που πρέπει να δώσουμε, για να βελτιωθεί η τρέχουσα κατάσταση» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ