Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

EBRD για ελληνική οικονομία: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2024

Πηγή: EBRD

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 2,4% φέτος και 2,3% το 2024 αναμένει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με τις νέες προβλέψεις της, οι οποίες είναι ίδιες με αυτές του Μαΐου.

Η EBRD σημειώνει ότι «η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, που χρηματοδοτούνται με δάνεια και επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, προχωρά καλά και περιορίζει τους καθοδικούς κινδύνους από την παγκόσμια και περιφερειακή αναταραχή».

Σε τροχιά ρεκόρ στον τουρισμό

Αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά για να καταγράψει ρεκόρ στον τουρισμό φέτος και ότι η οικονομική εμπιστοσύνη βελτιώνεται σταθερά. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) είναι σε ανοδική τάση από τον πέρυσι τον Δεκέμβριο (στις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο) και ο δείκτης οικονομικού κλίματος έφτασε σε υψηλό επίπεδο 17 μηνών (στις 111,7 μονάδες τον  Αύγουστο).

Η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, υποχωρώντας στο 10,8% τον Ιούλιο. «Παρά κάποιες ανησυχίες σχετικά με το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (9,7% του ΑΕΠ το 2022), οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8,9% σε ετήσια βάση στο α’ τρίμηνο του 2023», σημειώνεται.

Το ποσοστό των επενδύσεων στο ΑΕΠ αυξάνεται σημαντικά και σημαντικοί πόροι της ΕΕ είναι διαθέσιμοι για περαιτέρω επενδύσεις τα επόμενα χρόνια.

Αναμένεται μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε γρήγορα, υποχωρώντας στο 2,5% τον Ιούλιο (με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή). Τα μέτρα της κυβέρνησης για τον μετριασμό της ενεργειακής κρίσης είχαν σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, αλλά καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2022 και αναμένεται μεγαλύτερο πλεόνασμα φέτος.

Το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρώπη (ως ποσοστό του ΑΕΠ), αλλά μειώθηκε σημαντικά την τελευταία διετία, από άνω του 200% του ΑΕΠ στο τέλος του 2020 σε περίπου 170% στο τέλος του 2022, ως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των περαιτέρω μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αναφέρει η τράπεζα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ