Νέα
 • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
 • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Στήνει γραφείο υποστήριξης των επενδυτών με… bypass στη γραφειοκρατία

Στον αγώνα  για την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα που αποτελούν τον κινητήριο μοχλό  ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας πέφτει και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη δημιουργία αυτοτελούς γραφείου υποστήριξης επενδύσεων και επιχειρηματικότητας.

Κεντρικός στόχος είναι να ενημερώνει και να συνδράμει τους υποψήφιους επενδυτές προκειμένου να «επιβιώνουν» της γραφειοκρατίας και του φορολογικού κυκεώνα της χώρας, που πολλές φορές αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση των επενδύσεων τους.

Όπως έχει επισημανθεί άλλωστε από διεθνείς οργανισμούς η ασαφής φορολογική νομοθεσία στη χώρα μας  αποτελεί ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν τους επιχειρηματίες  σε αδυναμία, να προβλέψουν τη συνολική φορολογική τους επιβάρυνση για  να υλοποιήσουν τον επενδυτικό τους σχεδιασμό και να μπλέκουν στα γραφειοκρατικά τους γρανάζια.

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η γραφειοκρατία, η φορολογική πολυνομία, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η αργή απονομή δικαιοσύνης, η αντιφατικότητα διαφόρων διαδικασιών, εξακολουθούν, να αποτελούν τα βασικότερα εμπόδια στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Με δεδομένο ότι ο σημαντικότερος ανασταλτικός παράγοντας στην προσέλκυση νέων επενδύσεων αλλά και στην επέκταση των ήδη υπαρχουσών είναι η απουσία ορθών συμβουλευτικών υπηρεσιών και  φορολογικού προγραμματισμού, η φορολογική διοίκηση προχωρά στη σύσταση του αυτοτελούς γραφείου υποστήριξης επενδύσεων για να βοηθήσει τους υποψήφιους επενδυτές στην ολοκλήρωση των σχεδίων τους.

►Διαβάστε επίσης: Στη Βουλή το προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2024: Πρωτογενές πλεόνασμα έκπληξη φέτος στο 1,1% του ΑΕΠ

Οι αρμοδιότητες του γραφείου

Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δημιουργείται Αυτοτελές Γραφείο Υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο της απόφασης για τη Σύσταση Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.

►Διαβάστε επίσης: Nέα μέτρα στήριξης και φοροελαφρύνσεις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του «κενού ΦΠΑ» - Πάνω από 2 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έως το 2026

Οι αρμοδιότητες του Αυτοτελούς Γραφείου Υποστήριξης Επενδύσεων και Επιχειρηματικότητας της Γ.Δ.Σ.Σ. είναι οι ακόλουθες:

 1. Η παροχή πληροφοριών και διευκρινίσεων σε υποψήφιους επενδυτές, καθώς και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε αυτούς, που αφορούν στο εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο σχετικά με θέματα αρμοδιότητας της ΑΑΔΕ, καθώς και στις αντίστοιχες διαδικασίες.
 2. Η μελέτη προτάσεων και η υποβολή εισηγήσεων για τη νομοθετική ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, που επηρεάζουν τις επενδύσεις και τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς και η υποβολή προτάσεων για την προσαρμογή του σχετικού θεσμικού πλαισίου, από κοινού με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογίας (Γ.Δ.Φ.).
 3. Η μέριμνα για την ανάρτηση στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, πληροφοριών και οδηγιών προς τους υποψήφιους επενδυτές, για την έγκαιρη και έγκυρη διάχυση της πληροφόρησης, ύστερα από την έγκριση του περιεχομένου από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, οι οποίες διαχειρίζονται κάθε θεματική ενότητα, κατά λόγο αρμοδιότητας.
 4. Η διαβούλευση με επιχειρηματικούς φορείς της αγοράς για τον εντοπισμό προβλημάτων και η υποβολή προτάσεων διόρθωσης των σχετικών αδυναμιών, είτε αυτές άπτονται του θεσμικού πλαισίου, είτε των διαδικασιών.
 5. Ο συντονισμός των αρμόδιων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, για την επίλυση θεμάτων, που προκύπτουν σχετικά με τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα και για την επίσπευση των διαδικασιών επίλυσής τους.
 6. Η άντληση σχετικής πληροφόρησης από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων και Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και του Υπουργείου Οικονομικών ή άλλων Φορέων.
 7. Η διοργάνωση συναντήσεων με στελέχη συναρμόδιων Υπουργείων και Φορέων για την ανταλλαγή απόψεων, στα πλαίσια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της δημιουργίας φιλικού κλίματος μεταξύ της ΑΑΔΕ και των επιχειρηματιών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ