Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Deutsche Bank: Ανάπτυξη 2,3% στην Ελλάδα - Back to back ύφεση για Γερμανία

Θετικές προβλέψεις για την Ελλάδα ανακοίνωσε η Deutsche Bank καθώς προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 2,3% για φέτος, κάτι που αυτόματα αποτελεί την υψηλότερη εκτιμώμενη απόδοση σε επίπεδο Ευρωζώνης, μαζί με την Ισπανία.

Ο γερμανικός οίκος εκτιμά πως η αναπτυξιακή δυναμική το 2024 θα κινηθεί ελαφρώς χαμηλότερα από φέτος, στο 1,6%, έναντι 0,5% για την Ευρωζώνη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα

Ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα, η Deutsche Bank αναμένει πως θα φτάσει στο 1,3% του ΑΕΠ το 2024 από το 2% που εκτιμάται για φέτος, ενώ υπολογίζει ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 8% και στο 6% του ΑΕΠ αντίστοιχα για το διάστημα 2023 - 2025 από 10,2% το 2022.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Για το σύνολο της Ευρωζώνης, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη 0,4% φέτος και 0,5% το 2024, με τον πληθωρισμό στο 5,6% και στο 2,2% αντίστοιχα.

Σε ύφεση η γερμανική οικονομία

Από την άλλη πλευρά, άσχημα τα νέα για τη γερμανική οικονομία, καθώς η Deutsche Bank προειδοποιεί για νέα ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Ειδικότερα, παρόλο που η Γερμανία βγήκε –έστω και οριακά- από την ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ θα σημειώσει νέα συρρίκνωση, της τάξης του 0,3%,  για το τρίτο τρίμηνο, σημειώνουν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου.

Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η ιδιωτική κατανάλωση θα ανακάμψει μόνο σταδιακά, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει χαμηλή, τονίζει η Deutsche Bank.

Διπλή ύφεση

Υπό αυτό το πρίσμα η συνολική μείωση του γερμανικού ΑΕΠ στην διπλή ύφεση (double-dip recession) θα είναι μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως αναμένεται να επιβαρύνει την οικονομία και το 2024.

Κατόπιν τούτων, η Deutsche Bank περιμένει μείωση του ΑΕΠ της Γερμανίας κατά 0,5% φέτος και ανάκαμψη με θετικό ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,3% το 2024.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά έως το τέλος του 2024, όμως η τελευταία απότομη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου συνιστά έναν κίνδυνο.

Συνολικά, η Deutsche Bank εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα διαμορφωθεί στο 6,1% το 2023, στο 2,5% το 2024 και στο 2,4% το 2025.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ