Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίντνερ: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει να προβλέπουν ταχύτερη μείωση του χρέους

Πηγή: AP

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες τον περασμένο Απρίλιο θα πρέπει να προσαρμοσθούν για να λάβουν υπόψη τις νέες οικονομικές συνθήκες στην Ευρωζώνη, οι οποίες είναι πολύ διαφορετικές σήμερα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Επικαλούμενος την «ισχυρή σύσταση», όπως είπε, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να αναπληρώσουν οι ευρωπαϊκές χώρες τα δημοσιονομικά «μαξιλάρια» τους και να σταματήσουν την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ζήτησε ταχύτερη μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους για να γίνουν οι οικονομίες της ΕΕ ανθεκτικές.

«Θα πρέπει να είναι είμαστε πιο φιλόδοξοι όσον αφορά την πορεία μείωσης του χρέους μας», είπε, επιμένοντας ότι θα πρέπει να υπάρχουν κοινοί δείκτες αναφοράς για τη μείωση του χρέους όλων των χωρών, σε αντίθεση με τις προτάσεις της Κομισιόν που προβλέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους μέσα από διαπραγματεύσεις με τις χώρες – μέλη.

Παραμένει το χάσμα με Γαλλία 

Ο Λίντνερ άφησε να εννοηθεί ότι η Γερμανία δεν θα δώσει το πράσινο φως στις προτάσεις της Επιτροπής, αν δεν υπάρξει ένας συμβιβασμός στην κατεύθυνση που έχει προτείνει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμη για συμβιβασμό, αλλά τόνισε ότι προτιμά να μην υπάρχει απόφαση από μία απόφαση που θεωρεί κακή.

Η Γαλλία, όπως και η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες με υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους υποστηρίζουν την πρόταση της Κομισιόν, η οποία θα αντικαταστήσει τους κανόνες για τη μείωση του χρέους που ίσχυαν έως τις αρχές του 2020, όταν ανεστάλη η ισχύς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης λόγω του κορονοϊού και στη συνέχεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, υπάρχει συμφωνία για την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων από την αρχή του 2024, με την Κομισιόν να πιέζει ώστε να υπάρξει έως τότε συμφωνία για το νέο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ