Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Επιστρεπτέες Προκαταβολές: Προς νέα παράταση ο έλεγχος των ενστάσεων

euros
Πηγή: Unsplash

Παρατείνεται η αγωνία για περίπου 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν υποβάλλει ενστάσεις για τις επιστρεπτέες προκαταβολές  καθώς κόπηκαν από τους επτά κύκλους ή έλαβαν μικρότερα ποσά από αυτά που θεωρούν ότι δικαιούνται, αφού διαπιστώνεται ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την επεξεργασία τους.

Ο επανέλεγχος των αιτήσεων από την αρμόδια επιτροπή  δεν έχει ολοκληρωθεί παρά το γεγονός ότι το έργο  συνδράμει ιδιωτική εταιρία η οποία παράσχει την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη που χρειάζεται η επιτροπή η οποία έχει αναλάβει τον έλεγχο των ενστάσεων.

Στην ουρά για αναδρομικά

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ο έλεγχος των ενστάσεων  θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου προκειμένου να αποσαφηνιστεί πλήρως ο αριθμός των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που θα λάβουν αναδρομικά τα χρήματα από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. 

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν είναι εφικτή η τήρηση του χρονοδιαγράμματος παρά το γεγονός ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να πρέπει να οπλιστούν με μεγάλη υπομονή ώστε να πληροφορηθούν την τύχη της ενστασης τους.

Ποιοι χάνουν τις επιστρεπτέες 

Οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις, με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση: Αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν.

Τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει - σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης - δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο, εξετάζονται λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ - Ψηφιακή φορολογική ενημερότητα: Οδηγός για όσους έχουν χρέη – Σε ποιες περιπτώσεις πέφτει «μπλόκο»

Ο έλεγχος των ενστάσεων

Ο έλεγχος των ενστάσεων διενεργείται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

►Διαβάστε επίσης: Φοροδιαφυγή: «Αιμορραγία» 3,2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ - Νέα όπλα ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ

H διαδικασία

Η διαδικασία προβλέπει ότι σε περίπτωση που από την επανεξέταση προκύπτει η βασιμότητα του σχετικού αιτήματος, ο φάκελος αποστέλλεται στην ΑΑΔΕ για επανεξέταση.

Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ προβαίνει εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων, και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.

Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει ότι η επιχείρηση δικαιούται τη χορήγηση της ενίσχυσης δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ