Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ασφαλιστικές: Στα 420 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις για πυρκαγιές και Daniel

ΕΑΕΕ

Οι ελληνικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις καταβάλλουν αποζημιώσεις και παροχές που εκτιμώνται ετησίως ετησίως σε 2,2 δισ. ευρώ., αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) με αφορμή τον εορτασμό της «Ημέρας Ασφάλισης» στις 11 Νοεμβρίου.

Η Ενωση αναφέρει ότι, με βάση έρευνα του ΙΟΒΕ για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα το 2022 προκύπτει πως και στη χώρα μας η συνεισφορά του κλάδου είναι σημαντική και πολύπλευρη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κλάδος προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, παρέχει προστασία σε άτομα, επιχειρήσεις και οργανισμούς και συμβάλλει καταλυτικά στην επιχειρηματικότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα.

Αποζημιώσεις 420 εκατ. ευρώ για πυρκαγιές και Daniel

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα καταστροφικά γεγονότα - δασικές πυρκαγιές Ιουλίου - Αυγούστου 2023 και κακοκαιρία Daniel - για τα οποία η εκτίμηση των αποζημιώσεων ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 420 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η συνολική συνεισφορά του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία το 2022, πέραν των αποζημιώσεων, εκτιμάται σε 2,5 δισ. ευρώ ενώ για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης, δημιουργούνται συνολικά 3 ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Η συμβολή στην απασχόληση

Παράλληλα, η συνολική συμβολή της αλυσίδας αξίας του ασφαλιστικού κλάδου στην απασχόληση εκτιμάται σε 49,7 χιλ. θέσεις εργασίας. Κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης υποστηρίζει άλλες 5,7 θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Η Ενωση υπενθυμίζει ότι ο κλάδος επενδύει στην οικονομία και συνεισφέρει στα δημόσια έσοδα. Οι επενδύσεις των ασφαλιστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχονται σε 17,4 δισ. ευρώ και ως προς τα δημόσια έσοδα, η συνολική συνεισφορά του κλάδου εκτιμάται σε 1,12 δισ. ευρώ,  αποτελώντας το 2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Υψηλοί δείκτες φερεγγυότητας

Σχετικά με τη φερεγγυότητα και την αξιοπιστία σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν σχεδόν διπλάσια κεφάλαια από τα απαιτούμενα από τη νομοθεσία, έχουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στην Ευρώπη (184,6%) και εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, με βάση τους αυστηρούς ευρωπαϊκούς κανόνες του Solvency II.

Δήλωση Σαρρηγεωργίου

Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου δήλωσε σχετικά:

«Στη φετινή Ημέρα Ασφάλισης τιμούμε την ασφαλιστική αγορά και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτή και τονίζουμε τη σημαντική συμβολή της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία και την οικονομία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στη μελέτη του ΙΟΒΕ. Καθημερινά, εκπληρώνουμε την αποστολή μας, αποζημιώνοντας με 6 εκατ. ευρώ τους ασφαλισμένους μας. Συνεισφέρουμε στο ΑΕΠ της χώρας και στα δημόσια έσοδα ενώ παράλληλα είμαστε μεγάλος επενδυτής και εργοδότης. Προσφέρουμε πολλά και μπορούμε να προσφέρουμε πολύ περισσότερα μέσω συνεργασίας με την Πολιτεία.»

Δήλωση Βέττα

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας δήλωσε: «Σκοπός της μελέτης που εκπόνησε το ΙΟΒΕ είναι η εξέταση της συνεισφοράς του κλάδου της ασφάλισης στην οικονομία και κοινωνία, κυρίως σε όρους συμβολής στο ΑΕΠ, στην απασχόληση και τα δημόσια έσοδα. Το αποτύπωμα αυτό είναι πολύπλευρο και έντονο και συνολικά η δραστηριότητα του κλάδου έχει κρίσιμη σημασία για την ελληνική οικονομία και ευρύτερα για τη χώρα. Με δεδομένη την υψηλή συνεισφορά της ιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και το χαμηλό βαθμό διείσδυσής της σε σύγκριση με τις πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, το περιθώριο για ενίσχυση της συμβολής του κλάδου στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστιο.»

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ