Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Στο ραντάρ της ΔΙΜΕΑ πάνω από 20 εταιρείες - Προ των πυλών βαριές «καμπάνες» και «μανταλάκια»

Αποφασισμένη εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία να συνεχίσει αλλά και να εντείνει τους ελέγχους, κάνοντας χρήση του μοναδικού ίσως αποτελεσματικού «όπλου» που έχει ακόμη στα χέρια της και το οποίο δεν είναι άλλο από την διατήρηση των μικτών περιθωρίων κέρδους, σε προ επίπεδα κρίσης.

Εκεί άλλωστε στηρίχθηκε και το κατηγορητήριο με βάση το οποίο επιβλήθηκε το πρόστιμο των 2 εκατομμυρίων ευρώ στις δύο πολυεθνικές (Unilever και Proctrer and Gamble).

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάνερ του υπουργείου βρίσκονται ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων που υπερβαίνουν τις 20 και διαθέτουν στην αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Από αυτές τουλάχιστον έξι είναι μεγάλες ξένες πολυεθνικές που διαθέτουν στην ελληνική αγορά ένα μεγάλο πλήθος από καταναλωτικά προϊόντα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρίες, οι οποίες και θα δουν το όνομά τους να … «κρεμιέται στα μανταλάκια» εφόσον βέβαια υπερβαίνουν το ύψος του πλαφόν στο πρόστιμο, δηλαδή πάνω από τα 50.000 ευρώ.

Βασική επιδίωξη από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι άλλη από το να πεισθούν με το όποιο τρόπο οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν στην κυβέρνηση και στην αγορά ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος της επιχείρησης  μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

Στο μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν και οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στα καταστήματα των σουπερμάρκετ, για να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής» για τα προϊόντα στα οποία έχει μειωθεί η τιμή τους κατά τουλάχιστον 5%.

Τα προϊόντα που έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη «μόνιμη μείωση τιμής», προσεγγίζουν τα 700. Πρόκειται, κυρίως, για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά.

Αναζητεί συμμάχους τους καταναλωτές

Ειδικά για τη μείωση τιμής, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει και στους καταναλωτές τον ρόλο «ελεγκτή» ετοιμάζοντας ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα «e-katanalotis», μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στέλνει επιτόπου από το κινητό καταγγελίες, τις οποίες θα εξετάζουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΝ.

Στο μεταξύ οι δύο πολυεθνικές εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ προετοιμάζουν προσφυγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική διαφωνία εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται το περιθώριο κέρδους, ενώ στελέχη της αγοράς εκφράζουν και το σκεπτικό πως το πλαφόν είναι μια ρύθμιση που δεν μπορεί να διαρκεί σχεδόν για δύο χρόνια.

Από την άλλη πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρουν πως ειδικά τώρα είναι επιβεβλημένη η ρύθμιση για τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές στις πρώτες ύλες παγκοσμίως υποχωρούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, ενώ γενικά πτωτική είναι και η πορεία των τιμών ενέργειας.

Στο μεταξύ ανακοινώνεται αύριο ο πληθωρισμός από την Στατιστική Αρχή και όλοι αναμένουν την τάση που τείνει να διαμορφωθεί, ειδικά μάλιστα μετά τα στοιχεία από την Eurostat που μάλλον ήταν αποκαρδιωτικά αφού έδειξαν σαφή αναστροφή της τάσης, όταν μάλιστα σε όλη την Ευρωζώνη, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τόσο σε ότι αφορά τις τιμές στα τρόφιμα., όσο και στο σύνολο του πληθωρισμού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ