Νέα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι 3 κινήσεις της Ελλάδας για τη μείωση του δημόσιου χρέους - Επιταχυντής η επενδυτική σφραγίδα του οίκου Fitch

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η σφραγιδα της επενδυτικής βαθμίδας που θα βάλει στο ελληνικό αξιόχρεο ο οικος Fitch την 1η Δεκεμβρίου οπως συγκλίνουν όλες οι εκτιμήσεις θα ανοίξει τον δρόμο ώστε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να υλοποιήσουν τη  στρατηγική τους  για ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι μέσα από μια σειρά κινήσεις να μειωθεί το ύψος του χρέους όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο μέγεθος που φτάνει σήμερα τα 358 δισ. Ευρώ.

Εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρόωρη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από τα διμερή δάνεια ύψους 32,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα το 2010 από τις χώρες της Ευρωζώνης.

Πρόκειται για μια σημαντική κίνηση καθώς  αποτελεί μία έμπρακτη απόδειξη ότι η  οικονομία της χώρας  βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία.  Η χώρα μας μέχρι το 2032 οπότε και θα ξεκινήσει να αποπληρώνει τα δάνεια προς τον ESM και τον ΕFSF πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη του δημόσιου χρέους της ως ποσοστού του ΑΕΠ,κάτω από το 100% του ΑΕΠ ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν.

Πηγή: Pixabay

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Αρχισε το λίφτινγκ στο φορολογικό νομοσχέδιο - Κόφτες στην φοροέκπτωση για τις ανακαινίσεις

3 κινήσεις

Οι περαιτέρω κινήσεις που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για τη μείωση του χρέους είναι:

  1. Διαπραγματεύεται την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έλαβε από την Ευρωζώνη μέσα από πιο ευέλικτες διαδικασίες που θα επιτρέψουν να αποπληρώσει η χώρα μας το υπόλοιπο του χρέους νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει αφού ξεκινήσει η υποχώρηση των επιτοκίων να καταθέσουν ενα νέο πρόγραμμα εξόφλησης δόσεων για το 30ετές χρέος των 32,3 δις ευρώ που θα έχει μικρότερη διάρκεια. Σημειώνεται ότι θα έχει εξοφλήσει περίπου το ένα τρίτο με τις πρόωρες αποπληρωμές στις οποιες θα προχωρήσει.
  2. Θα προχωρήσει στη μείωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μεσω των έντοκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου ώστε να επιμηκύνει τη μέση διάρκεια αποπληρωμής του χρέους που είναι σήμερα τα 17,7 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες για το 2024, προγραμματίζεται μια πρώτη μείωση της τάξης του 20%.. Το απόθεμα των εντόκων γραμματίων ανέρχεται σήμερα σε περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μειωθεί κατά  2 δισ. ευρώ το 2024. Παράλληλα εξετάζεται στο μέτωπο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού η εκδοση εντοκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ το 2024, να αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά έως προς τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων ώστε μεγαλύτερος όγκος πολιτών να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του σε κρατικά χρεόγραφα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων.
  3. Από τον επόμενο χρόνο,η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων μειώνοντας περαιτέρω το χρέος όχι μόνο ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και ως απόλυτο ποσό. Με την αποπληρωμή των διμερών δανείων GLF στο τέλος του 2023, η φετινή χρονιά θα κλείσει με ταμειακά διαθέσιμα μεταξύ 25 και 30 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: mYDATA: «Tσουχτερά» πρόστιμα για τους επαγγελματίες - Τα σχόλια στο opengov και η αντίδραση του ΥΠΟΙΚ

Εκδόσεις 2024

Την ίδια στιγμή περιορισμένη θα είναι η εκδοτική στρατηγική του δημοσίου του 2024 καθώς θα διαμορφωθεί κοντά στα 7 με 8 δις ευρώ με εκδόσεις βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων ενώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου.

Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής όπως έχει αποφασιστεί θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, ήτοι την 31η.12.2024 που επέρχεται και η λήξη της περιόδου επανεπένδυσης, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.

Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται σε 6,114 δισ. ευρώ.

Από αυτά:

  • Τα 3,862 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2024 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
  • Το 1,738 δισ. ευρώ είναι δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF - ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση ήταν το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.
  • Τα 391,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Τα 122,2 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ