Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βουνς (ΕΚΤ): Τα στοιχήματα των αγορών για μείωση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσουν στην αύξησή τους

Pierre Wunsch

Τα στοιχήματα των επενδυτών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σχετικά σύντομα στη μείωση των επιτοκίων ενέχουν τον κίνδυνο να οδηγήσουν αντίθετα στην αύξησή τους, προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου, Πιερ Βουνς, ο οποίος συγκαταλέγεται στα «γεράκια» της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Βουνς υποστήριξε ότι αν οι αγορές στοιχηματίζουν στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αυτό μπορεί να εξασθενίσει την αποτελεσματικότητά της, με συνέπεια να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι αγορές έχουν μία αισιόδοξη άποψη, υποτιμώντας την πιθανότητα να υπάρξουν και άλλες αυξήσεις επιτοκίων και περιμένοντας την πρώτη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ, που σήμερα ανέρχεται στο 4%, από τον Απρίλιο, δήλωσε.

«Είναι πρόβλημα, αν όλοι πιστεύουν ότι θα μειώσουμε τα επιτόκια; Τότε θα έχουμε μία λιγότερο περιοριστική νομισματική πολιτική. Και δεν είναι βέβαιος ότι στη συνέχεια θα γίνει αρκετά περιοριστική. Επομένως, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ότι θα πρέπει να γίνει διόρθωση στην άλλη κατεύθυνση», σημείωσε ο Βουνς.

Οι αγορές βλέπουν ταχύτερη μείωση των επιτοκίων 

Η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, για πρώτη φορά μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μείνουν στα ίδια επίπεδα για μία επαρκή περίοδο, ώστε να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%. Σύμφωνα με ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ, αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2024.

Οι αγορές, ωστόσο, στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν νωρίτερα, λόγω των στοιχείων που δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης επιβραδύνεται και ο πληθωρισμός μειώνεται δραστικά. Από την άλλη πλευρά, στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν για τις μισθολογικές αυξήσεις και για το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών ενέργειας ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Θεωρώ ότι οι αγορές είναι σχετικά αισιόδοξες σήμερα αποκλείοντας την πιθανότητα να πρέπει να κάνουμε περισσότερα ή να διατηρηθεί το επιτόκιο στο 4% για μεγαλύτερο διάστημα», είπε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης.

«Αν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ο πληθωρισμός δεν μειώνεται αρκετά γρήγορα, θα το επικοινωνήσουμε με τις προβλέψεις μας και τις ενημερώσεις που κάνουμε… Αν οι αγορές δεν πειστούν για το ότι τα επιτόκια θα μείνουν υψηλά για μεγαλύτερο διάστημα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα επιτόκια για να πάμε εκεί που θέλουμε», πρόσθεσε.

Διατηρούν τις θέσεις τους οι traders

Οι δηλώσεις του, πάντως, δεν άλλαξαν την άποψη των αγορών, με τους traders να εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις και πιθανόν θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια από τον Απρίλιο.

Ο Βουνς είπε ότι δεν αναμένει μεταβολή των επιτοκίων στις δύο επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. «Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο ερώτημα: είναι πιθανό να δούμε κάποια αντίσταση του πληθωρισμού σε κάποιο σημείο στο 3% λόγω των μισθών; Κάτι που δεν θα το γνωρίζουμε τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο», σημείωσε.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ