Νέα
 • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
 • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΑΔΕ: Στην ηλεκτρονική φάκα 20.000 φοροφυγάδες - Καλούνται για εξηγήσεις

Για εξηγήσεις από την εφορία θα κληθούν το επόμενο διάστημα περίπου 20.000 φορολογούμενοι για τους οποίους μετά τον τελευταίο έλεγχο της εκτεταμένης  ηλεκτρονικής διασταύρωσης που «έτρεξε» η ΑΑΔΕ, προέκυψαν σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνουν και τις δαπάνες που πραγματοποίησαν.

Για όσες περιπτώσεις μετά το προσκλητήριο της Ανεξάρτητης Αρχής, κριθεί ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν δεν είναι πειστικές, θα ξεκινήσει εξονυχιστικός έλεγχος προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα της διασταύρωσης και να επιβληθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα.

Για πρώτη φορά διασταύρωση φορολογικών δηλώσεων σε 3,8 εκατομμύρια νοικοκυριά

Ο ελεγκτικός μηχανισμός από το καλοκαίρι προχώρησε για πρώτη φορά σε διασταύρωση των φορολογικών δηλώσεων 3,8 εκατομμυρίων νοικοκυριών που δηλώνουν στην εφορία οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ,συνδυάζοντας συνολικά 80 εκατομμύρια δεδομένα.

Με την αντιπαραβολή των εισοδημάτων που δηλώνονται με το κόστος διαβίωσης όπως αυτό καταγράφεται ηλεκτρονικά, η ΑΑΔΕ είχε ως στόχο να εντοπίσει τα νοικοκυριά που κρύβουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης: Ληξιπρόθεσμα xρέη: «Βουνό» οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες - Πρωταθλητές τα νοσοκομεία με «φέσια» 1,3 δισ. ευρώ

Οι δηλώσεις Πιτσιλή

Όπως ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στον Realfm  αξιοποιήθηκαν  στοιχεία από τις κινήσεις  τραπεζικών καρτών, λογαριασμούς ΔΕΚΟ[ρεύμα,νερό,τηλέφωνο]μια σειρά από πληροφορίες για διαφορές πληρωμές που συγκρίθηκαν  με τα εισοδήματα τα οποία δηλώνονται  από τα νοικοκυριά προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν νοικοκυριά που δεν δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Από την ολοκλήρωση της διασταύρωσης χτύπησε «κόκκινο» για 440.000 περιπτώσεις, εκ των οποίων οι μεγάλες διαφορές εντοπίστηκαν σε περίπου 20.000 περιπτώσεις οι οποίες είναι εκείνες που θα κληθούν αρχικά για εξηγήσεις.

«Θα μπούμε σε μια διαδικασία να  τους φωνάξουμε για να δούμε εάν αυτά που εμείς  βλέπουμε εμείς από τη διασταύρωση είναι όπως τα βλέπουμε εμείς ή εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει τη δική τους εικόνα. Ο έλεγχος είναι το επόμενο βήμα που θα επαληθεύσει το αποτελεσμα της διασταυρωσης» ανέφερε ο διοικητής της ΑΑΔΕ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία ,τις 420.000 η απόκλιση μεταξύ δαπανών και εισοδημάτων ήταν κάποια ευρώ και θα εξεταστούν εάν κριθεί επιβεβλημένο σε δεύτερο χρόνο.

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των εξηγήσεων θα καταρτιστεί η λίστα με τους φορολογούμενους που θα ελεγχθούν εξονυχιστικά από την φορολογική αρχή.

Διαβάστε επίσης: Προϋπολογισμός: Στα 15,5 δισ. φούσκωσε φέτος το κόστος για 1.064 φοροαπαλλαγές - Αυξήθηκαν 20,6% από πέρσι

Τι διασταύρωσε η εφορία

Αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμη πληροφορία, η ΑΑΔΕ προχώρησε  στις εξής διασταυρώσεις:

 1. Των αρχείων του Taxisnet, με ποσά των τόκων των καταθέσεων και των repos που απέκτησε το φυσικό πρόσωπο κατά το προηγούμενο έτος, και του φόρου που παρακρατήθηκε.
 2. αγορών που έγιναν σε καταστήματα λιανικής και σούπερ μάρκετ
 3. τραπεζικών  λογαριασμών που αθροιστικά εντός του έτους εμφάνισαν κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ
 4. κινήσεων πιστωτικών καρτών
 5. ών χρηματικων ποσων που καταβλήθηκαν για τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά κ.λπ.).
 6. των δαπανών για ασφαλιστικά συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας
 7. του κόστους των νοσηλίων σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
 8. του  κόστους των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία.
 9. του κόστους της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας, του ηλεκτρικού ρεύματος και της ύδρευσης όταν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ
 10. πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (DAC1), για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
 11. πληροφοριών  από αλλοδαπές αρχές, μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας (FATCA), για τόκους και μερίσματα αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ