Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Μπετόν αρμέ η τιμή της βενζίνης - Επιμένει σε υψηλά επίπεδα - Δυσοίωνες προβλέψεις για τα Χριστούγεννα

Η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές των Χριστουγέννων έχει ήδη ξεκινήσει και ένας από τους πονοκεφάλους για τους καταναλωτές οι οποίοι και θα θελήσουν να κάνουν μικρές ή μεγάλες αποδράσεις, είναι στο που διαμορφωθούν οι τιμές των καυσίμων εκείνη την περίοδο.

Βέβαια η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένη, αν και η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης για εκείνη την περίοδο, αλλά και η πρόθεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών του OPEC+ να μειώσουν την παραγωγή τους με στόχο την αύξηση τιμής την οποία και θεωρούν χαμηλή, μάλλον φέρνουν ζοφερές προβλέψεις.

Για την ώρα παρατηρείται μία μικρή αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, αλλά να πείθει ότι αυτό αποτελεί κάτι μακροπρόθεσμο και σταθερό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η τιμή του Brent βρέθηκε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, μία πτώση που ωστόσο δεν κράτησε και για πολύ και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα βρέθηκε και πάλι πάνω από το εν λόγω όριο.

Διαβάστε επίσης: Aegean: Κλείνει ο κύκλος της πανδημίας με ισχυρή ανάπτυξη και επαναγορά των warrants

Ελάχιστη πτώση στην βενζίνη 

Στην αντλία πάντως οι τιμές ειδικά την βενζίνη είναι μπετόν αρμέ. Δεν αλλάζουν με τίποτε, παρά το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές έχουν σχετικά αποκλιμακωθεί, αντίθετα παρατηρείται μία σχετική πτώση τόσο στο πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και στο diesel κίνησης.

Συγκεκριμένα από την αρχή του μήνα, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ενώ στις 31 Οκτωβρίου ήταν στα 1,895 ευρώ το λίτρο, χθες ήταν στα 1,863 ευρώ, μία πτώση της τάξεως μόλις του 1,69%. Αντίθετα η τιμή για το  diesel θέρμανσης σε μέσα επίπεδα έχει υποχωρήσει από το 1,799 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 31 Οκτωβρίου, υποχώρησε την Κυριακή 26 Οκτωβρίου στα 1,706 ευρώ το λίτρο, πτώση δηλαδή 5,2%.

Σημαντική είναι και η πτώση για το πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο από 1,423 ευρώ το λίτρο στις 31 Οκτωβρίου, υποχωρεί στο 1,332 ευρώ, πτώση της τάξεως 6,4%, σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα, εξέλιξη που αν μη τι άλλο ικανοποιεί τους καταναλωτές, ειδικά τώρα που ξεκινάει και χειμώνας, όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι σχετικές προβλέψεις.

Διαβάστε επίσης: Black Friday: Ικανοποίηση των εμπόρων για το ύψος των πωλήσεων - Ξεπέρασαν τα 300 εκατ. σε δύο εβδομάδες

Η τιμή του Βrent και η κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ

Χθες το μεσημέρι το Brent υποχώρησε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, με αθροιστική πτώση 2,3% στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ενώ το West Texas Intermediate διαμορφώθηκε γύρω στα 75 δολάρια. Το αργό έπεσε μαζί με τις μετοχές καθώς ξεκίνησαν οι συναλλαγές της εβδομάδας, με τα στοιχεία που έδειξαν ότι τα κέρδη στις βιομηχανικές εταιρείες της Κίνας αυξήθηκαν με πολύ βραδύτερο ρυθμό τον Οκτώβριο, αναδεικνύοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη εισαγωγική χώρα αργού στον κόσμο.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ) αναγκάστηκε να μεταθέσει την κρίσιμη συνεδρίαση κατά τέσσερις ημέρες, στις 30 Νοεμβρίου, για να αποφασίσει για την πολιτική προσφοράς, εν μέσω διαφωνίας για τις ποσοστώσεις. Η τελευταία αδυναμία στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων αργού ήρθε παρά την έρευνα του Bloomberg μεταξύ εμπόρων και αναλυτών, που έδειξε ότι περίπου οι μισοί αναμένουν ότι ο όμιλος θα λάβει πρόσθετα μέτρα για τη σύσφιξη της αγοράς.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ