Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Φρένο στις τιμές επιχειρεί να βάλει για 2η χρονιά το «καλάθι των Χριστουγέννων»

Στα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας και σίγουρα μετά τις 10 Δεκεμβρίου θα κάνει την εμφάνισή στα σούπερ μάρκετ το «καλάθι των Χριστουγέννων - πιθανότερη ημερομηνία η Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου (πέρυσι ξεκίνησε 13/12) - σε μία ακόμη προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να φρενάρει την ακρίβεια. Μάλιστα τα βλέμματα σήμερα ήταν στραμμένα στις ανακοινώσεις της Eurostat για τον πληθωρισμό, που μειώθηκε στο 3% τον Νοέμβριο,  όχι ότι βέβαια τελείωσε το μαρτύριο της ακρίβειας, αλλά ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι τουλάχιστον βρίσκεται σε κατάσταση αποκλιμάκωσης, ειδικά στο κομμάτι των τροφίμων όπου η Ελλάδα κάνει πλέον πρωταθλητισμό.

Αναφορικά με το «καλάθι των Χριστουγέννων» επιδίωξη όλων είναι να φέρει θετικά αποτελέσματα για τους καταναλωτές. Να σημειωθεί ότι το περυσινό εγχείρημα κρίνεται από τα κυβερνητικά στελέχη ως επιτυχές, ενώ η ανάγκη να πετύχει και εφέτος είναι επιτακτική όσο ποτέ.

►Διαβάστε επίσης: Eurostat: Στο 3% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Νοέμβριο - Στο 2,4% στην Ευρωζώνη

Πότε θα ξεκινήσει το Καλάθι

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε κατάστημα μεγάλης αλυσίδας παιχνιδιών και εποχικών ειδών ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, «σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε την ίδια ημερομηνία με πέρυσι». Και επεσήμανε «σίγουρα θα έχουμε ένα «Καλάθι» για το τραπέζι των Χριστουγέννων, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.  Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό θα συμβεί προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν ενόψει των εορτών να προμηθευτούν τα αναγκαία προϊόντα.

Το «καλάθι των Χριστουγέννων» ήταν από τα βασικά θέματα της συνάντησης που είχαν την Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με εκπροσώπους της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, υπό τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, Αριστοτέλη Παντελιάδη (ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ), τον Γενικό Γραμματέα, Κώστα Μαυροειδή (ΓΑΛΑΞΙΑΣ) και τον Γενικό Διευθυντή, Απόστολο Πεταλά. Να σημειωθεί ότι στην συνάντηση παρόν ήταν και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν αναφορικά με το περιεχόμενο του καλαθιού, αναφέρουν ότι θα κινηθεί στο περυσινό μοτίβο, με την ει δυνατόν ίδια σύσταση, που είναι το σχετικά εύκολο κομμάτι, αλλά και να κινείται στο ίδιο εύρος τιμών, που αν μην τι άλλο μόνο εύκολο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο πολυκατάστημα, ο Κ. Σκρέκας συζήτησε με στελέχη της επιχείρησης, υπαλλήλους και καταναλωτές για την αγοραστική κίνηση κατά τη διάρκεια των εορτών, είδε από κοντά τις τιμές στα προϊόντα χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και διαπίστωσε ότι οι τιμές είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20% με 30%, σε εκατοντάδες προϊόντα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μειωμένες οι τιμές στα Χριστουγεννιάτικα είδη

Ειδικότερα, η μείωση στις τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων και των διακοσμητικών στολιδιών αγγίζει έως και το 25%, ενώ στα λαμπάκια έως και το 30%, καταδεικνύοντας την πτωτική τάση των τιμών στα συγκεκριμένα προϊόντα.

«Οι τιμές είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 20%», ανέφερε ο υπουργός, για να προσθέσει πως «αυτό που ζητάμε από τις εταιρείες και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ηλεκτρικών συσκευών και παιχνιδιών είναι να μειώσουν τις τιμές. Να συναισθανθούν τις ανάγκες των νοικοκυριών για τις γιορτές».

Τέλος να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε «τρέξει» και το «καλάθι του Άι Βασίλη» και μένει να δούμε αν λόγω των μειωμένων τιμών στα χριστουγεννιάτικα είδη, όπως τουλάχιστον λέει ο Κ. Σκρέκας, θα επαναληφθεί και εφέτος. Πέρυσι το υπουργείο Ανάπτυξης το έτρεξε από τις 14 Δεκεμβρίου έως και τις 11 Ιανουαρίου 2023  και το οποίο αφορούσε σε μια ευρεία γκάμα παιχνιδιών, προκειμένου τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παιδιών κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ