Νέα
  • ΓΔ: 1435.47 +1.05%
  • Τζίρος: 57,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Πτώση στις τιμές παρά την απόφαση για νέα περικοπή παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+

Πηγή: Pixabay

Απώλειες καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για νέες περικοπές στην παραγωγή. Η συμφωνία δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της αγοράς, με συνέπεια ο «μαύρος χρυσός» να υποχωρεί.

Το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 39 σεντς ή 0,5% στα 80,47 δολάρια το βαρέλι . Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχωρεί κατά 23 σεντς ή 0,3% στα 75,73 δολάρια. Οι τιμές του Brent διαπραγματεύονταν σε επίπεδα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας, αλλά το WTI μείωσε κάποιες απώλειες και διαπραγματεύθηκε ελαφρώς υψηλότερα από το επίπεδο της περασμένης Παρασκευής.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος αντλεί πάνω από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου, αποφάσισε νέα περικοπή της παραγωγής, καθώς οι τιμές έχουν υποχωρήσει κατά πολύ, από τα 98 δολάρια περίπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, εν μέσω ανησυχιών για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη το 2024 και προσδοκιών για πλεόνασμα προσφοράς. 

►Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πάνω από τα 84 δολάρια η τιμή του μπρεντ καθώς ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την παραγωγή

Η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν στη εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα επιπλέον της, των ήδη υφιστάμενων περικοπών παραγωγής κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, υπήρξε μία κατ’ αρχή συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε ψηφοφορία. Να σημειωθεί ότι τα. μέλη του ΟΠΕΚ+ είχαν συζητήσει νωρίτερα έως και 2 εκατομμύρια bpd σε νέους περιορισμούς της παραγωγής. 

Στόχος της απόφασης ήταν να αποτραπεί η δημιουργία πλεονάσματος αργού στην παγκόσμια αγορά που θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση τις τιμές. Ωστόσο αυτό προς το παρόν δεν επιτυγχάνεται.

Η Goldman Sachs δήλωσε ότι η πρόβλεψή της για το Brent για τον Δεκέμβριο αναθεωρήθηκε «μετριοπαθώς» προς τα κάτω από την τιμή που είχε εκτιμήσει προηγουμένως, χαρακτηρίζοντας την κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών «προσωρινή αντίδραση» και «δύσκολα εφαρμόσιμη».

«Η αγορά είχε αρχίσει να τιμολογεί μια μεγάλη πιθανότητα πρόσθετων περικοπών, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής μεγαλύτερης διάρκειας και επίσημης μη εθελοντικής περικοπής», ανέφερε η Goldman σε σημείωμά της την Παρασκευή, αλλά διατήρησε τις προοπτικές της για τις τιμές του 2024 λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της αύξησης της προσφοράς στις ΗΠΑ και της χαμηλής προσφοράς του ΟΠΕΚ.

Αρχικά, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Καζακστάν και η Αλγερία ήταν μεταξύ των παραγωγών που δήλωσαν ότι οι περικοπές, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 2,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, θα αποσυρθούν σταδιακά μετά το πρώτο τρίμηνο, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της αγοράς.

Ξεχωριστά, η Βραζιλία δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ενταχθεί στον ΟΠΕΚ+ το επόμενο έτος, αν και μια τέτοια κίνηση δεν θα δέσμευε τη μεγαλύτερη χώρα της Νότιας Αμερικής σε περικοπές παραγωγής.

Με πληροφορίες Reuters, Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ