Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Προ των πυλών του ΧΑ ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών - Γεμίζουν τα ταμεία οι αποκρατικοποιήσεις του 2024 

Πηγή: Eurokinissi

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προετοιμασία για τη διάθεση πακέτου μετοχών που αντιστοιχεί στο 20% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η διαδικασία εισαγωγής στο χρηματιστήριο ξεκινά επισήμως αύριο Δευτέρα με την πρόσκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, η οποία θα εγκρίνει την είσοδο της εταιρείας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Η διάθεση των μετοχών θα γίνει με δημόσια εγγραφή στην Ελλάδα και με διαδικασία book building στο εξωτερικό. Στη συνέχεια, μετά τη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2024 θα ακολουθήσει η έγκριση της τροποποιημένης σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικό νομοσχέδιο: Ποια επιδόματα χάνουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με το τεκμαρτό εισόδημα

Σημειώνεται ότι με βάση την κατ' αρχήν συμφωνία, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά το 30% των μετοχών. Η PSP Ιnvestments, το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο που ελέγχει τους μεγαλύτερους μετόχους και διαχειριστές του αεροδρομίου, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium (στην προκειμένη περίπτωση το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο θα καταστεί μέτοχος πλειοψηφίας). Το υπόλοιπο 20% του ΤΑΙΠΕΔ θα διατεθεί στο Χρηματιστήριο, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι από τη διάθεση του 30% μπορούν συντηρητικά να αντληθούν 800 εκατ.- 1 δισ. ευρώ. Σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ, είναι οι Bank of America, Morgan Stanley και Deutche Bank.

Επιδόσεις ρεκόρ

 Το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑ βρίσκεται στη φάση της σύνταξης και θα βασίζεται στα οικονομικά στοιχεία του εννεαμήνου. Στις παρουσιάσεις της διοίκησης του Αερολιμένος σε αναλυτές και επενδυτές καταγράφονται οι επιδόσεις-ρεκόρ που παρουσιάζει το 2023 ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», υπερβαίνοντας σε επίπεδο επιβατικής κίνησης ακόμη και τους αριθμούς του προ πανδημικού 2019, κάτι που αποτυπώνεται και στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ενδιάμεσες συνοπτικές οικονομικές καταστάσεις του 9μήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου που συντάχθηκαν με σκοπό τη διανομή προσωρινού μερίσματος, η εταιρεία του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας κατέγραψε έσοδα 436 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα κατά 22% έναντι των 357 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε 322 εκατ. ευρώ από τα 248 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους της εταιρείας ανήλθαν στα 188 εκατ. ευρώ από 131,9 εκατ. ευρώ το 2022, ενισχυμένα κατά σχεδόν 42%.

Σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της, αυτές για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 1,73 δισ. ευρώ από 1,46 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022. Οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 338 εκατ. ευρώ, τα δάνεια σε 980,8 εκατ. ευρώ και οι λοιπές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε 413,3 εκατ. ευρώ.

Αποκρατικοποιήσεις μέσα στο 2024

Στον προϋπολογισμό δεν γίνεται καμία αναφορά για την είσοδο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν αποκλείεται τα έσοδα αυτά να υπολογίζονται στα 890,1 εκατ. ευρώ με τον κωδικό «έργα σε στάδιο προετοιμασίας».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, ειδικότερα, τα συνολικά έσοδα για το 2024 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 5.770,7 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος αυτών τα εσόδων, δηλαδή τα 4,75 δισ., θα προέλθουν από διαγωνισμούς που ολοκληρώθηκαν το 2023 και αναμένεται τον επόμενο χρόνο να αρχίσουν να εξοφλούνται τα τιμήματα.

Η μερίδα του λέοντος των εσόδων θα έλθει από τους διαγωνισμούς για την Αττική Οδό και την Εγνατία Οδόόπου επικράτησε -και στις δύο περιπτώσεις- η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η κατασκευαστική εταιρεία θα γίνει, έτσι, ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» των εσόδων του ΤΑΙΠΕΔ. Λιγότερα από 1 δισ. θα προέλθουν από διαγωνισμούς που θα ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο. Για το 2024 επίσης άλλα περίπου 135 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις πωλήσεις των λιμανιών του Ηρακλείου της Κρήτης και του Βόλου, ενώ έσοδα αναμένονται και από την καταβολή τμήματος του τιμήματος για τα Περιφερειακά Αεροδρόμια.

Σε προπαρασκευή βρίσκεται και η ωρίμανση των διαγωνιστικών διαδικασιών παραχώρησης/υποπαραχώρησης των παρακάτω περιφερειακών λιμένων και μαρινών: μαρίνα Ιτέας, Σκιάθου, Μανδρακίου Ρόδου, υποπαραχώρηση μαρίνας Λευκίμμης και Ημερολιάς του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας κ.λπ., λοιπών ακινήτων που εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι τα τουριστικά ακίνητα με ιαματικές πηγές κ.λπ.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ