Νέα
 • ΓΔ: 1434.87 +0.84%
 • Τζίρος: 123,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Εφορία: Εχετε... e-mail με έξτρα φόρους και πρόστιμα - «Γκάζι» για υποθέσεις που παραγράφονται 

Πηγή: Eurokinissi

Βροχή «πέφτουν» τα ηλεκτρονικά μηνύματα της εφορίας προς τους φορολογούμενους για υποθέσεις που παραγράφονται στο τέλος του έτους. Τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν λάβει από την AAΔΕ «ραβασάκια» με φόρους και πρόστιμα καθώς ύστερα από ελέγχους σε παλιές φορολογικές υποθέσεις προέκυψε ότι έχουν υποπέσει σε μια σειρά από παραβάσεις.

Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Στην ηλεκτρονική φάκα 20.000 φοροφυγάδες - Καλούνται για εξηγήσεις

Ο φορολογικός μηχανισμός έχει πατήσει γκάζι για να προλάβει την παραγραφή χιλιάδων υποθέσεων φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων υποθέσεων στο τέλος του έτους.  Τα ραβασάκια αυτά αφορούν κυρίως εκκρεμείς υποθέσεις με αδήλωτα αναδρομικά από μισθούς και συντάξεις, απόκρυψη εισοδήματος από ιδιοκτήτες ακινήτων και επαγγελματίες, εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών και μη απόδοση ΦΠΑ αλλά και παλιές υποθέσεις  που πρέπει να παραγραφούν στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες να επιταχύνουν τους ελέγχους και να ελέγξουν ταχύτατα όσες περισσότερες υποθέσεις γίνεται και να προχωρήσουν στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν την εκπνοή του 2023.

Τα... ξεχασμένα τέλη κυκλοφορίας και η γκάφα της ΑΑΔΕ

Το προηγούμενο διάστημα 89.494 ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν προσκόμισαν δικαιολογητικά για να απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2018 ειδοποιήθηκαν από την ΑΑΔΕ να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο έτος και το πρόστιμο το οποίο είναι ισόποσο των τελών.

Διαβάστε επίσης: Εστειλαν προσωπικά δεδομένα φορολογουμένων σε ξένους παραλήπτες - ΕΔΕ Πιτσιλή

Όπως έγινε γνωστό την περασμένη Παρασκευή, στα email που έλαβαν περίπου 16.000 οφειλέτες περιλαμβάνονταν ονοματεπώνυμα και όνομα χρήστη - username (όχι κωδικοί πρόσβασης - password) και άλλων οφειλετών, τα οποία εστάλησαν εκ παραδρομής. Οι φορολογούμενοι που έλαβαν  τα σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης ο φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης καθώς δεν επιτρέπεται η απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια. 

Με βάση τις διατάξεις περί πενταετούς παραγραφής φορολογικών υποθέσεων, αν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν έχει αποσταλεί ραβασάκι προσδιορισμού φόρου για υποθέσεις του έτους 2017, ο φάκελος μπαίνει στο ράφι, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις οι οποίες μπορεί να επιμηκύνουν τον χρόνο παραγραφής κατά ένα έτος ή να ανατρέξουν ακόμα και στη δεκαετία. Oι εξαιρέσεις επεκτείνουν το χρόνο παραγραφής κατά ένα ακόμη έτος ή στη δεκαετία για τα έτη 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017. Η κανονική πενταετής προθεσμία παραγραφής παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος εάν εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, υποβάλλεται αρχική ή τροποποιητική δήλωση ή περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης νέα στοιχεία σε υπόθεση που έχει διενεργηθεί πλήρης έλεγχος ή σε κάθε άλλη περίπτωση περιέρχονται σε γνώση της Φορολογικής Διοίκησης πληροφορίες από οποιαδήποτε πηγή εκτός Φορολογικής Διοίκησης, από τις οποίες προκύπτει φορολογική οφειλή.  Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για φορολογικά έτη, περιόδους, υποθέσεις από την 1.1.2019 και μετά.  

Ποιες υποθέσεις παραγράφονται

 • Στην «κόκκινη» ζώνη να λάβουν ραβασάκι από την ΑΑΔΕ είναι οι φορολογούμενοι για τις ακόλουθες περιπτώσεις: 
 • Ανακριβή δήλωση ή καθόλου δήλωση αναδρομικών ποσών αποδοχών που εισπράχθηκαν εντός του 2017 και αφορούν παλαιότερα έτη.
 • Ανακριβή δήλωση ακαθάριστων εσόδων ή δαπανών της διαχειριστικής περιόδου 2017 για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις καθώς επίσης και μη υποβολή ή εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.
 • Φορολογία εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
 • Φορολογία εισοδήματος για τη χρήση 2007, εφόσον δεν υποβλήθηκε φορολογική δήλωση ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση καθώς για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.
 • Μη υποβολή δήλωσης χαρτοσήμου μισθωμάτων για τη χρήση 2007, καθώς και σε αυτή την περίπτωση ισχύει 15ετής παραγραφή.
 • Μη υποβολή δήλωσης  ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων για εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τα οποία απέκτησαν το 2017
 • Μη υποβολή δήλωσης φορολογουμένων για  εισοδήματα αλλοδαπής προέλευσης. Ο εντοπισμός των φορολογουμένων αυτών έγινε κατόπιν διασταύρωσης των εισερχόμενων πληροφοριών από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για το έτος 2017.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ