Νέα
  • ΓΔ: 1436.26 +1.10%
  • Τζίρος: 60,65 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Από μία κλωστή κρέμεται η ισορροπία στις τιμές για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Δεκέμβριος αναμένεται να είναι κομβικός μήνας για την πορεία της ακρίβειας στην Ελλάδα, με τρεις να είναι οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τάση. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα τρία σημαντικότερα ενεργειακά προϊόντα που εν μέσω χειμώνα θα δώσουν και τον τόνο στην αγορά.

Για την ώρα βέβαια δεν υπάρχει ιδιαίτερα ανησυχία, δεδομένου ότι οι τιμές διατηρούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι η τάση αυτή θα διατηρηθεί.

Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του υπουργείου Ενέργειας είναι οι τιμές στο ρεύμα, που σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των χρεώσεων, εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσουν μία βραδυφλεγή βόμβα στην οικονομία.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας τι σημαίνει για τον μέσο καταναλωτή ο νέος τρόπος, αρκεί να σημειώσουμε ότι κάτι λιγότερο από έναν μήνα από την στιγμή που θα σταματήσει η κρατική επιδότηση, ελάχιστοι έχουν καταλάβει τι έρχεται. Και αυτό διότι έχει πολλές παραμέτρους που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να το μάθει και να το εμπεδώσει ο μέρος καταναλωτής.

Βραδυφλεγής βόμβα τα νέα τιμολόγια ρεύματος 

Κυβέρνηση και εταιρίες δίνουν σήμα για το ένα εκ των τεσσάρων τιμολογίων, αυτό το κυμαινόμενο, που όσο η χονδρική τιμή διατηρείται σε λογικά επίπεδα, δεν πρόκειται να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά. Στην αντίθετη όμως περίπτωση που για οικονομικούς ή γεωπολιτικούς λόγους η χονδρική τιμή εκτοξευθεί ή ξεπεράσει κάποια όρια, π.χ. πάνω από τα 150 ή 200 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε αυτό θα φέρει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά και απόγνωση στου καταναλωτές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως από την αρχή της χρονιάς, οι καταναλωτές θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για το ρεύμα, είτε πολλά είτε λίγα. Ήδη η χονδρική τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη και βέβαια στην Ελλάδα, λόγω καιρικών συνθήκων που αρχίζουν να θυμίζουν χειμώνα.

Αν δει κανείς τον χάρτη η υψηλότερη χονδρική τιμή εντοπίζεται στην Λιθουανία με 155 ευρώ, ακολουθεί η Σουηδία με 152 ευρώ και η Ιταλία με 135,98 ευρώ. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο της σχετικής λίστας και προς τα κάτω με τιμή ανά MWh 122,36 ευρώ, ενώ για αύριο η τιμή αυτή υποχωρεί στα 120,95 ευρώ.

Υποχωρούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο 

Σχετική με την τιμή του φυσικού αερίου, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μία σταθερή αποκλιμάκωση και σήμερα βρέθηκε στην περιοχή των 40 ευρώ η MWh, ενώ ενδοσυνεδριακά υποχώρησε και κάτω από αυτό το όριο.

Τέλος το πετρέλαιο συνέχισε και σήμερα την πτωτική του πορεία, με το συμβόλαιο Φεβρουαρίου για το Brent να είναι στα 78,35 δολάρια, ενώ είχε βρεθεί ακόμη και στα 77,53 δολάριο. Σε ότι αφορά την αντλία εκεί δεν κουνιέται φύλο, αφού οι τιμές δεν έχουν αντιδράσει ακόμη αν και λογικά από αύριο θα δούμε κάποια κινητικότητα προς τα κάτω, αλλά όχι ιδιαίτερη.   

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ