Νέα
  • ΓΔ: 1444.83 -0.27%
  • Τζίρος: 35,78 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Συμφωνία με ESM για δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο Υπερταμείο – Από το Δημόσιο το πρώτο κεφάλαιο – Ερχεται νέο νομοθετικό πλαίσιο

Το 1ο Growthfund summit - το 1ο Συνέδριο του Υπερταμείου - που διεξάγεται σήμερα στο μικρό Χρηματιστήριο. 

Το μετασχηματισμό της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή και ως Υπερταμείο σε ένα Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, με τη δημιουργία μιας νέας θυγατρικής στο Υπερταμείο, η οποία θα λειτουργεί ως επενδυτικό εργαλείο με στόχο να παράξει αξία μοχλεύοντας την περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης ανοίγοντας τις εργασίες του 1ου Growthfund Summit, του 1ου Συνεδρίου του Υπερταμείου που διεξάγεται σήμερα στο μικρό Χρηματιστήριο. 

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τον ESM, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έγιναν με αφορμή την μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου προβλέπει πως το πρώτο κεφάλαιο θα προέρχεται από χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, θα γίνει αποτίμηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και από το αθροιστικό τίμημα, το 50% της χρηματοδότησης θα πάει κατευθείαν στην μείωση του δημοσίου χρέους, ενώ το υπόλοιπο 50% θα κατευθυνθεί ως κεφάλαιο για να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέο επενδυτικό ταμείο. 

Νέο νομοθετικό πλαίσιο

«Με βάση τα έσοδα του Υπερταμείου, το νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο θα κινητροδοτεί μια σειρά από αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας, όπως νέες τεχνολογίες και πράσινες επενδύσεις. Αυτό το Ταμείο θα έχει ένα σύγχρονο management με βάση και τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. Αξιοποιούμε την παρουσία του Υπερταμείου και το στρέφουμε σε μια νέα κατεύθυνση ολοένα και πιο πολύ αναπτυξιακή για την ελληνική οικονομία. Θα είναι ένα ταμείο με διαφορετική λογική και θετική συνεισφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία», υπογράμμισε. ο κ. Χατζηδάκης. 

Το δεύτερο μέρος της συμφωνίας με τον ESM προβλέπει πως στο τέλος του πρώτου 6μήνου του 2024 θα υπάρξει μια νέα νομοθετική παρέμβαση που θα προωθεί τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που είναι στην ομπρέλα του Υπερταμείου. «Το νέο πλαίσιο. θα παρέχει μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία και εμπορική δυναμική. Δεν θέλουμε δυσκαμψίες που λειτουργούν αρνητικά. Θέλουμε μια νέα δυναμική στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, με βάση τα σημαντικά βήματα που έγιναν πρόσφατα αλλά προχωρώντας ακόμη παραπέρα».

Το Υπερταμείο μπαίνει σε μια νέα εποχή, αλλάζει και γίνεται ένας φορέας όπως θα τον ήθελε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, εκτιμώντας πως ο νέος ρόλος του Υπερταμείου θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την περιουσία του Υπερταμείου και να το αλλάξουμε για να συμβάλει συνολικά στην προσπάθεια για ενίσχυση της δυναμικής της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ