Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Απ. Αποστολάκος (ΟΚΑΑ) στην «Η»: Οι τιμές στα τρόφιμα θα μείνουν ψηλά - Μεμονωμένες οι απόπειρες αισχροκέρδειας

Ο Απόστολος Αποστολάκος, Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ)

Σταθερά ψηλά θα παραμείνουν οι τιμές των φρέσκων τροφίμων καθώς οι κλιματικές καταστροφές στην Ευρώπη και οι σημαντικές ελλείψεις λειτουργούν ως μοχλοί συντήρησης της ακρίβειας. «Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, λόγω καταστροφών στις καλλιέργειές τους, έχουν μεγάλες ελλείψεις, προσφεύγουν στην Ελλάδα για να προμηθευτούν προϊόντα και αυτό δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση των τιμών», εξηγεί μιλώντας στην «Η» ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), Απόστολος Αποστολάκος, στο περιθώριο του 1ου Growthfund Summit, που διοργάνωσε το Υπερταμείο. 

Ο ίδιος πάντως δεν βλέπει γενικευμένη αισχροκέρδεια και μιλά για «μεμονωμένες απόπειρες αισχροκέρδειας, που τιμωρούνται». 

«Τα φρέσκα τρόφιμα, τα φρούτα και τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρι που διακινούνται μέσα από τις εγκαταστάσεις μας, είναι αυτά που ρίχνουν τον γενικό δείκτη του πληθωρισμού», λέει αρχικά, απαντώντας γιατί δεν φρενάρει ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα. Επισημαίνει πάντως, πως η πολιτεία πρέπει να κάνει τρεις κινήσεις για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό:

  1. «Διαθεσιμότητα, που είναι το πρώτο μας μέλημα,
  2. διαφάνεια στις τιμές και
  3. αυστηροί έλεγχοι».

Δεν έχουμε ελλείψεις

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η κλιματική κρίση αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, που σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού που ζητάει κρέας, ψάρι κι έναν σύγχρονο τρόπο διατροφής, ωθεί τις τιμές προς τα πάνω».

Η Ελλάδα σε αυτό έχει καλύτερη συμπεριφορά από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, υπογράμμισε, εξηγώντας: «Η χώρα μας πέρασε την κρίση της Covid-19, πέρασε ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς ο καταναλωτής να αντιληφθεί καμία έλλειψη. Παρακολουθώντας τις κεντρικές αγορές σε αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολεις, εμείς σταθερα το τελευταίο εξάμηνο είμαστε κάτω και φαίνεται ότι η έλλειψη προϊόντων που έχει διεθνή αντίκτυπο, στην Ελλάδα είναι μικρότερη. Θα ζήσουμε με αυξημένη ζήτηση και περιορισμένη - λόγω της κλιματικής κρίσης - διαθεσιμότητα, αλλά είμαστε σε πολύ καλύτερο επίπεδο».

Το ράλι στη λιανική και η εγχώρια παραγωγή

Κληθείς, ωστόσο, να σχολιάσει το γεγονός ότι στις λιανικές τιμές η Ελλάδα είναι αρκετά πάνω από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ο κ. Αποστολάκος τόνισε: «Εξαρτάται από το είδος. Στα ψάρια, στο κρέας, στα φρούτα και τα λαχανικά, οι λιανικές τιμές έχουν μια μεγάλη διακύμανση, δηλαδή οι τομάτες τη μία εβδομάδα κάνουν 60 λεπτά και την άλλη 1,80 ευρώ/κιλό, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα. Αυτό φαίνεται στη λιανική. Ένα φαινόμενο το οποίο δεν αντιλαμβάνεται ο καταναλωτής, είναι ότι τα προϊόντα πλέον έχουν 12μηνη παρουσία στο τραπέζι μας. Οταν θες να έχει μοσχαρίσιο κρέας, το οποίο δεν παράγεται όλο στην Ελλάδα ή όταν έχεις εισαγόμενα φρούτα, σαφώς οι τιμές θα είναι υψηλότερες».

«Στα βασικά είδη διατροφής, όπως τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι πατάτες, τα λεμόνια που είναι στο καθημερινό μας τραπέζι, οι τιμές είναι πολύ καλύτερες από την Ευρώπη. Νομίζω ότι μας σώζει ότι έχουμε ακόμα εγχώρια παραγωγή», υπογράμμισε.

Μεμονωμένες οι απόπειρες αισχροκέρδειας  

Μπορεί να κάνει κάτι ο ΟΚΑΑ, ως προς την προστασία των καταναλωτών από την ακρίβεια; «Ο καταναλωτής προστατεύεται καταρχάς από το κράτος. Εμείς προστατεύουμε σε δύο κομμάτια:

  • Φροντίζουμε την αδιάλειπτη τροφοδοσία της αγοράς - όταν λείψει κάτι να ξέρετε ότι ανεβαίνει η τιμή του, αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα τώρα στο ελαιόλαδο και
  • παραδοσιακά ο Οργανισμός έκανε ένα tracking στις τιμές, ώστε να μην υπάρξουν απόπειρες αισχροκέρδειας».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μεμονωμένες απόπειρες αισχροκέρδειας», που όμως «τιμωρούνται». «Επειδή γνωρίζουμε το εύρος των τιμών από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την λιανική, όσες περιπτώσεις αισχροκέρδειας έχουν εντοπιστεί από το υπουργείο, έχουν τιμωρηθεί και μάλιστα με αυστηρό τρόπο. Και σε αυτό ο ρόλος του Οργανισμού είναι να παρέχει στα υπουργεία όλες αυτές τις γνώσεις και την τεχνογνωσία, ώστε να εντοπίζονται γρήγορα τα θέματα των τιμών και να παρεμβαίνει όπου χρειάζεται». 

«Το λέω με μεγάλη βεβαιότητα και μιλάω σταθερά για φρέσκα και νωπά προϊόντα, όπως είναι τα φρούτα τα λαχανικά, το κρέας και το ψάρια. Τα βιομηχανικά είδη στον τρόπο διακίνησής τους, δεν συγκρίνονται με τα νωπά προϊόντα, γιατί καταρχάς ο κύκλος ζωής ενός φρέσκου προϊόντος είναι 4-6 ημέρες», προσθέτει. 

Σταθερά ψηλά οι τιμές

Ερωτηθείς πού βλέπει να πηγαίνουν οι τιμές, είπε: «Οι τιμές θα διατηρηθούν για τα φρέσκα προϊόντα στο επίπεδο που θα είναι και αναλόγως και με τον καιρό θα έχουμε και μειωτικές τάσεις. Δεν βλέπω μεγάλη αποκλιμάκωση, καθώς η Ευρώπη και ιδιαίτερα χώρες που είναι μεγάλες παραγωγοί - όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία - λόγω καιρού και καταστροφών στις καλλιέργειές τους, έχουν μεγάλη έλλειψη και προσφεύγουν σε μας στην Ελλάδα για να προμηθευτούν προϊόντα και αυτό δεν βοηθάει στην αποκλιμάκωση των τιμών».

Αρα μπορεί να δούμε και νέες αυξήσεις; «Δεν βλέπω νέες αυξήσεις αν δεν αλλάξει κάτι στην κλιματική κρίση. (...) Βλέπω μια σταθεροποίηση των τιμών», τόνισε, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν κάποιες μικρές μειώσεις.

Αναφορικά με το ελαιόλαδο, τόνισε ότι υπάρχει τεράστια έλλειψη, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως. Μάλιστα, όπως είπε, Ιταλοί και Ισπανοί, πόυ έχουν διεθνή συμβόλαια, ερχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν λάδι, σε οποιαδήποτε τιμή, για να εξυπηρετήσουν τα συμβόλαιο εμφιάλωσης που έχουν συνάψει. «Αυτό τραβάει προς τα πάνω τις τιμές», τόνισε.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ TALKS

Περισσότερα