Νέα
  • ΓΔ: 1433.88 +0.78%
  • Τζίρος: 105,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Υποβάθμιση βιοτικού επιπέδου βλέπουν 9 στους 10 Ελληνες - Στραβά αρμενίζει το καράβι για 7 στους 10

Τα πράγματα στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, σύμφωνα με το 66% των Ελλήνων, ενώ το 87% πιστεύει ότι το βιοτικό του επίπεδο (αγαθά και υπηρεσίες που έχει τη δυνατότητα να αγοράσει) θα υποβαθμιστεί τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα Ευρωβαρόμετρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές (6η-9η Ιουνίου). Ανησυχητικό εύρημα της έρευνας είναι ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνει «μη ικανοποιημένο» με τον τρόπο που λειτουργεί η Δημοκρατία στην Ελλάδα, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ είναι 45%.

Γολγοθάς οι λογαριασμοί

Σύμφωνα με την έρευνα, στη διάρκεια των τελευταείων 12 μηνών τα ελληνικά νοικοκυριά δυσκολεύτηκαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα. Συγκεκριμένα, το 36% απάντησε «τις περισσότερες φορές», το 50% «κατά καιρούς» και μόλις το 14% «ποτέ/σχεδόν ποτέ».  

Απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι Ελληνες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς το 66% πιστεύει ότι σε έναν χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, με μόλις το 9% να αισιοδοξεί ότι έρχονται καλύτερες ημέρες...

 Πόσο συζητούν οι Ελληνες για πολιτικά θέματα

Σχεδόν ένας στους δύο Ελληνες (47%) συζητά για εθνικά πολιτικά θέματα όταν βρίσκεται μαζί με φίλους ή συγγενείς, με το ποσοστό αυτό να μειώνεται στο 26% όσον αφορά τα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα.

Αντίκτυπος των ενεργειών της ΕΕ στην καθημερινή ζωή των πολιτών

Το 87% των Ελλήνων (το τρίτο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά την Κύπρο και τη Μάλτα), έναντι 70% των Ευρωπαίων, πιστεύουν ότι οι ενέργειες της ΕΕ έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή. 

Τι εικόνα έχουν για την ΕΕ οι Ελληνες

Θετική εικόνα για την ΕΕ έχει το 45% των Ευρωπαίων και το 43% των Ελλήνων, ενώ το 38% των Ευρωπαίων και των Ελλήνων έχει ουδέτερη εικόνα και το 16% των Ευρωπαίων έναντι 19% των Ελλήνων αρνητική εικόνα. Για το 61% των Ευρωπαίων, έναντι 49% των Ελλήνων, η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι «κάτι καλό». 

7 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η χώρα ωφελήθηκε από την ένταξη στην ΕΕ

Επτά και πλέον στους δέκα Έλληνες και Ευρωπαίους πιστεύουν ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από την ένταξη στην ΕΕ.

Ο κύριος λόγος για το 50% των Ελλήνων ερωτηθέντων είναι η συμβολή της ΕΕ στη διατήρηση της ειρήνης και στην ενίσχυση της ασφάλειας (34% στην ΕΕ). Επίσης, για το 34% των ευρωπαίων ερωτηθέντων, κύριος λόγος είναι η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ένωσης.

Αξίες που θα πρέπει να υπερασπίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στο ερώτημα «ποιες αξίες πρέπει να υπερασπιστεί κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», το 38% των Ελλήνων και των ευρωπαίων απαντά πρώτα «τη δημοκρατία». Εξίσου σημαντική είναι για το 38% των Ελλήνων (22% των ευρωπαίων), «η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και μεταξύ των περιφερειών της», ενώ για το 36% των Ελλήνων, και το 25% των ευρωπαίων, προτεραιότητα είναι επίσης «το κράτος δικαίου».

Αναλυτικά η έρευνα:

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ