Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Νέα μεγάλη βουτιά κοντά στα χαμηλά έτους - Θα φτάσει όμως η μείωση στην αντλία;

Πηγή: AP

Κοντά στα χαμηλά έτους βρίσκονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, απόρροια των φόβων που συνεχίζουν να υπάρχουν για την ζήτηση το επόμενο χρονικό διάστημα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης παραγωγής συνεχίζουν να αυξάνουν, αλλά και με ότι ο OPEC+ δεν αποτελεί πλέον το αρραγές εκείνο μέτωπο που θα μπορούσε να διαμορφώσει τις τιμές στα επιθυμητά επίπεδα, έχουν προκαλέσει μία κάθετη πτώση των τιμών.

Μάλιστα αυτή η πτώση στις λίγες ημέρες του Δεκεμβρίου και από την στιγμή της απόφασης του OPEC+ για εθελοντική μείωση της παραγωγής (στις 30 Νοεμβρίου), έχει φτάσει τα 10 δολάρια το βαρέλι. Από την μία αυτή η εξέλιξη ίσως προμηνύει καλά νέα ενόψει των εορτών και του χειμώνα για τους καταναλωτές, αλλά κάτι τέτοιο έχει διαψευσθεί πολλές φορές και για τον λόγο αυτό κρατούν μικρό καλάθι.

Το είναι αυτή την ώρα λίγο πριν τις 21:00 στα 74,59 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 3,33%. Ενδοσυνεδριακά μάλιστα είχε σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη πτώση στα 74,13 δολάρια. Ανάλογη είναι η εικόνα και για το αμερικάνικο αργό, με την τιμή του να χάνει τα 70 δολάρια και να βρίσκεται στα 69,69 δολάρια, ενώ είχε βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και συγκεκριμένα στα 69,13 δολάρια.

Όπως αναφέρει το Business Insider, o OPEC+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα συμφωνία για μείωση της προσφοράς κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Το πόσο θα διαρκέσουν οι περικοπές αυτές θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες της αγοράς, όπως δήλωσε το γκρουπ.

Αιτία της πτώση η μειωμένη ζήτηση 

«Ο λόγος για τον οποίο οι τιμές έχουν υποχωρήσει όχι μόνο τις τελευταίες ημέρες αλλά και τους τελευταίους μήνες είναι τόσο λόγω της μειωμένης ζήτησης όσο και της αυξημένης προσφοράς», ανέφερε ο αναλυτής της Kpler, Ματ Σμιθ. Η εταιρεία προβλέπει πως η Σαουδική Αραβία θα διατηρήσει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα και όλο το 2024.

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC μειώθηκε τον Νοέμβριο στην πρώτη μηνιαία πτώση από τον Ιούλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων αποστολών από τη Νιγηρία και το Ιράκ, καθώς και των συνεχιζόμενων περικοπών που υποστηρίζουν την αγορά από τη Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη της ευρύτερης συμμαχίας του ΟΠΕΚ+.

Η πτώση της παραγωγής έρχεται παρά την περαιτέρω αύξηση της προσφοράς από το Ιράν, ένα από τα μέλη του OPEC+ που εξαιρούνται από τις περικοπές. Η παραγωγή του Ιράν έφτασε σε άλλο ένα υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με την έρευνα, αντισταθμίζοντας ορισμένες από τις περικοπές αλλού, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμα του Reuters .

Σύμφωνα έρευνα του πρακτορείου, η παραγωγή από τα 10 μέλη του OPEC που υπόκεινται σε συμφωνίες μείωσης της προσφοράς, μειώθηκε κατά 130.000 βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα. Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του Κόλπου διατήρησαν ισχυρή συμμόρφωση με τις συμφωνημένες περικοπές και επιπλέον εθελοντικές μειώσεις.

Η Νιγηρία την μεγαλύτερη μείωση παραγωγής 

Η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στη Νιγηρία, η οποία εξήγαγε λιγότερα βαρέλια τον Νοέμβριο, καθώς και μειώσεις στο Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αγκόλα, σύμφωνα με την έρευνα.

«Το πρόγραμμα εξαγωγών ήταν ισχυρό, αλλά η πραγματική προσφορά δεν απέδωσε», δήλωσε μια πηγή που παρακολουθεί την παραγωγή του ΟΠΕΚ σε σχέση με τη Νιγηρία, η οποία εξακολουθεί να καταγράφει ανάκαμψη της παραγωγής αφού είδε μειώσεις λόγω ανεπαρκών επενδύσεων και αναταραχών.

Σε συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε σε περαιτέρω περικοπές παραγωγής συνολικού ύψους περίπου 2,2 εκατομμυρίων βαρέλια την ημέρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία να μεταθέτει την τρέχουσα εθελοντική περικοπή.

Η Σαουδική Αραβία διατήρησε την παραγωγή του Νοεμβρίου κοντά στα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με την έρευνα, καθώς ο κορυφαίος εξαγωγέας επέκτεινε μια εθελοντική μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα για να παράσχει επιπλέον στήριξη στην αγορά.

Μεταξύ εκείνων που παρουσίασαν υψηλότερη παραγωγή, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Ιράν, όπου η παραγωγή έφτασε τα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, το υψηλότερο από το 2018, όταν η Ουάσιγκτον επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στην Τεχεράνη, σύμφωνα με έρευνες του Reuters και ξεχωριστά στοιχεία του OPEC.

Οι εξαγωγές του Ιράν αυξάνονται το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αναλυτές έχουν πει ότι οι υψηλότερες εξαγωγές φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της επιτυχίας του Ιράν να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της διακριτικής ευχέρειας της Ουάσιγκτον στην επιβολή τους.

Η παραγωγή του OPEC εξακολουθεί να υπολείπεται του στόχου κατά σχεδόν 700.000 βαρέλια την ημέρα. Η αναθεώρηση των στόχων εκροών για το 2024 αναμένεται να φέρει την πραγματική παραγωγή πιο κοντά στο επίπεδο-στόχο.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ