Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Πετρέλαιο: Μεγαλη προσφορά και χαμηλή ζήτηση οδηγούν σε βουτιά - Ήρθαν οι πρώτες μειώσεις στην αντλία

Νέα μεγάλη βουτιά για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που σήμερα εν μέσω έντασης των ανησυχιών για υπερπροσφορά σε αναντιστοιχία με την ζήτηση η οποία και συνεχίζει να πιέζεται.

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι διεθνείς τιμές βρίσκονται στα χαμηλά 5μήνου με το Brent να βρίσκεται κατά 3,52% στα 73,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικάνικο αργό χάνει 3,74% στα 68,65 δολάρια το βαρέλι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως χαμηλό των τελευταίων 12 μηνών καταγράφεται για το μεν Brent τα 70,06 δολάρια, το δε αργό τα 63,64 δολάρια.

Την ίδια στιγμή πάντως αν σημειωθεί ότι οι πρώτες μειώσεις τιμών στην αντλία ήδη φάνηκαν στην αγορά, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα και αναμένεται άμεσα να ακολουθήσουν και η Περιφέρεια, κάτι που αν μη τι άλλο φέρνει χαμόγελα στους καταναλωτές.

Χαμηλό πέντε μηνών για το πετρέλαιο

Όπως αναφέρει το Bloomberg «το πετρέλαιο υποχώρησε, πλησιάζοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών, εν μέσω περισσότερων ενδείξεων ισχυρών προμηθειών. Το West Texas Intermediate υποχώρησε έως και 3,4% κάτω από τα 69 δολάρια το βαρέλι, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου».

Παράλληλα σημειώνεται ότι το αργό πετρέλαιο έχει υποχωρήσει για επτά συνεχόμενες εβδομάδες, παρά τις νέες περικοπές παραγωγής που έχουν εξαγγελθεί από τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, κάτι που έδειξε ότι το εγχείρημα να σταματήσουν την κατρακύλα των τιμών έπεσε κενό.

Σήμερα η αιτία της μεγάλης πτώσης είναι ότι οι προμήθειες παραμένουν σημαντικές και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των θαλάσσιων εξαγωγών αργού της Ρωσίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου.

Όπως σημειώνει το Bloomberg «τα spreads μεταξύ των μηνιαίων συμβολαίων συνεχίζουν να υποδηλώνουν υπερπροσφορά, με το μπροστινό άκρο της καμπύλης συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent αυτή την εβδομάδα κλείσιμο στο ασθενέστερο επίπεδο από τον Ιούνιο».

«Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προσπαθούν να σταθεροποιήσουν ένα κατώτατο σημείο από το selloff της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε στο πρακτορείο ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών στην BOK Financial Securities, ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «η δομή contango των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του προηγούμενου μήνα που κερδίζουν τον πρώτο μήνα θέτει τον τόνο ότι οι τρέχουσες προμήθειες φαίνονται άφθονες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο έχει καταγράψει το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί απωλειών από το 2018, ενώ έχει χάσει σχεδόν 20% της τιμής του από τα υψηλά που είχε βρεθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι προβλέψεις για επιβράδυνση της αύξησης της κινεζικής κατανάλωσης και οι παρατεταμένοι κίνδυνοι ύφεσης στις ΗΠΑ δημιουργούν ζοφερές προοπτικές ζήτησης το πρώτο τρίμηνο.

Να σημειωθεί επίσης ότι αυτή την εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ θα δημοσιεύουν τις τελευταίες μηνιαίες αξιολογήσεις τους για τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς. Παράλληλα οι επενδυτές περιμένουν με έκδηλη αγωνία τις αποφάσεις της FED για την πορεία των επιτοκίων, μία απόφαση που εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει τάση στις διεθνείς αγορές.

Οι πρώτες μειώσεις στην αντλία

Ήδη πλέον έχουν γίνει ορατές οι πρώτες άξιες λόγου μειώσεις στην αντλία και όπως αναφέρουν αναλυτές αυτό θα συνεχιστεί τουλάχιστον και τις επόμενες ημέρες της εβδομάδος. Σε Αττική και Θεσσαλονίκη ήδη η βενζίνη βρίσκεται στα περισσότερα πρατήρια κάτω από το 1,8 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης είναι λίγο πάνω από το 1,6 ευρώ, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός πρατηρίων που το πουλά στην περιοχή το 1,55 έως και 1,58 ευρώ το λίτρο.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ