Νέα
 • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
 • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Ερχεται παράταση αλλά και κλιμακωτό «πέναλτι» για τους αμελείς - Τι είπε ο Χ. Θεοχάρης

Νέο σύστημα με κλιμακωτό «πέναλτι» για όσους ξεχνούν να καταβάλλουν εγκαίρως τα τέλη κυκλοφορίας θεσμοθετεί η κυβέρνηση με στόχο να ισχύσει ήδη από φέτος και για τα τέλη κυκλοφορίας του 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», πλέον το «πέναλτι» της μη έγκαιρης καταβολής δεν θα οδηγείται κατευθείαν στο 100%, από την πρώτη ημέρα καθυστέρησης - όπως συμβαίνει σήμερα - αλλά θα υπάρχουν στάδια και κλίμακες προστίμων

 • Μικρή καθυστέρηση (π.χ. 1 μήνας) μικρότερο πέναλτι (όχι διπλάσιο «τέλος κυκλοφορίας» όπως σήμερα αλλά για παράδειγμα προσαυξημένο κατά 20%) 
 • Μεγαλύτερη καθυστέρηση (π.χ. 2 μήνες) μεγαλύτερο πέναλτι
 • Ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση, ακόμη μεγαλύτερο πέναλτι έως το 100%.   

Παράταση τουλάχιστον 15 ημερών

Στόχος είναι να υπάρξει μια πάγια ρύθμιση και να μην δίνονται συνεχώς παρατάσεις και προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζεται το νέο σύστημα κλιμακωτών προστίμων.

Προς το παρόν πάντως και μέχρι να τεθεί το νέο σύστημα σε ισχύ, η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2024 παίρνει παράταση τουλάχιστον 15 ημερών, ενδεχομένως και παραπάνω. 

Επί της ουσίας, την παράταση προανήγγειλε ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, διευκρινίζοντας πως η παράταση θα είναι λίγων ημερών.

Ειδικότερα ανέφερε «θα σας παραπέμψω σε μια διάταξη που θα κατατεθεί ενδεχομένως και σήμερα και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Ο σκοπός μας είναι να μην έχουμε συνεχείς παρατάσεις και να πάμε σε ένα σύστημα το οποίο σε κάθε περίπτωση να είναι πάγιο, ώστε να μη χρειάζονται παρατάσεις. Παρ’ όλα αυτά, ενδεχομένως-γιατί φέρνουμε όλες αυτές τις ρυθμίσεις, λίγες μέρες πριν λήξει η προθεσμία-για κάποιες μέρες να έχουμε και μια παράταση στη διαδικασία».

«Φορολογικός συντελεστής 15% στις πολυεθνικές»

Για τον φορολογικό συντελεστή στο 15% στις πολυεθνικές σημείωσε: «Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η χώρα μας όμως, ήταν πάρα πολύ ενεργή το προηγούμενο διάστημα στις διαβουλεύσεις που έγιναν στον ΟΟΣΑ (…) Εδώ λοιπόν έγινε μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια. Όλες οι χώρες του ΟΟΣΑ ενωθήκαμε μαζί και επήλθε μια συμφωνία στο επίπεδο του ΟΟΣΑ με δυο πυλώνες. Και ο δεύτερος πυλώνας είναι αυτός ο οποίος έχει υιοθετηθεί από πολλές χώρες και μπορεί να υιοθετηθεί από τη χώρα μας. Αυτή η συμφωνία λοιπόν, μεταγράφηκε ως μια ευρωπαϊκή οδηγία και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» δήλωσε αρχικά στον δημοσιογράφο.

Πώς να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με 3 τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

 • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
 • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
 • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Πώς εκτυπώνονται τα τέλη κυκλοφορίας;

Για να εκτυπώσετε την απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας χρειάζεστε τους κωδικούς taxisnet του ιδιοκτήτη του οχήματος.

Η διαδικασία έκδοσης του ειδοποιητηρίου είναι η εξής:

 • Μπαίνετε στην εφαρμογή MyCar με τους κωδικούς taxisnet.
 • Επιλέγετε το «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων» και μετά το πεδίο «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».
 • Επιβεβαιώνετε το ΑΦΜ και το έτος (εν προκειμένω το 2023) ότι είναι τα σωστά και έπειτα εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
 • Για να το εκτυπώσετε, πατάτε στην επιλογή «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας.»

Χωρίς κωδικούς taxisnet

Αν δεν έχετε τους κωδικούς taxisnet, θα χρειαστεί να εισάγετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία εσείς μπαίνοντας στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Εκεί εισάγετε τον ΑΦΜ, τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και το έτος και μετά πατάτε «Εκτύπωση».

Πότε δεν χρειάζεται να πληρώσετε τα τέλη κυκλοφορίας

Όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία στη ΔΟΥ πριν την έναρξη του έτους, δηλαδή πριν την 1/01/2023.

Το αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας είναι απαραίτητο έγγραφο για να έχετε στο αυτοκίνητό σας, όπως είναι και η ασφάλεια αυτοκινήτου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ