Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Oμόλογα: Οι αγορές δείχνουν το δρόμο στις Κεντρικές Τράπεζες για άμεση μείωση επιτοκίων

Το επόμενο στοίχημα για τις αγορές είναι το πόσο γρήγορα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, από τις κεντρικές τράπεζες. Οι επικεφαλής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο Τζ. Πάουελ της Fed και Κρ. Λαγκάρντ της ΕΚΤ εμφανίζονται φειδωλοί στις εκτιμήσεις τους και αποφεύγουν συστηματικά να καθορίσουν τον χρόνο εντός του οποίου θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία.

Οι αγορές όμως δείχνουν να βιάζονται και διψούν για θετικές ειδήσεις μετά από μία μακρά περίοδο που οι κακές ειδήσεις, είτε σε οικονομικό, είτε σε γεωπολιτικό επίπεδο διαδέχονταν η μία την άλλη.

Πλέον η αγορά ομολόγων δείχνει τον δρόμο στους κεντρικούς τραπεζίτες και τους πιέζει να κάνουν την κίνηση νωρίτερα. Πολλοί αναλυτές έχουν εκπλαγεί από την πορεία των επιτοκίων σε μία περίοδο που θα περίμενε κανείς στασιμότητα. Τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη η βουτιά είναι μεγάλη και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Πέφτουν τα ομόλογα

Το αμερικάνικο 10ετές διαπραγματεύεται κάτω από το 4%, όταν δύο μήνες πριν ήταν πάνω από το 5%. Το Γερμανικό bond είναι σήμερα κάτω από το 2%, ενώ επίσης δύο μήνες πριν ήταν στην περιοχή του 3%.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Financial Times, πολλές προβλέψεις έχουν ήδη εκπληρωθεί περισσότερο από ένα χρόνο νωρίτερα, καθώς η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού και η αλλαγή των προοπτικών της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έχουν πείσει τους επενδυτές να επισπεύσουν τα «στοιχήματα» τους για μείωση των επιτοκίων.

Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ έχουν μειωθεί κατά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα από τα τέλη Οκτωβρίου, λόγω της αύξησης των προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από τον Μάρτιο.

«Η Fed έκανε μια πολύ γρήγορη στροφή», δήλωσε η στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της Bank of America, Μέγκαν Σουίμπερ. «Αυτό δείχνει πόσο ευμετάβλητη ήταν η αγορά», συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Πρωταθλητές ξανά οι Γερμανοί - Μειώθηκε η μέση δαπάνη των Αμερικανών

Τρέχουμε αντίστροφα για τις μειώσεις επιτοκίων 

Πλέον τρέχουμε αντίστροφα για τις μειώσεις επιτοκίων και αυτό που μένει να δούμε είναι πότε αυτό θα ξεκινήσει να λαμβάνει σάρκα και οστά.

Το ελληνικό 10ετές βρέθηκε οριακά κάτω και από το όριο του 3%, μετά από σχεδόν 20 μήνες, απόρροια αφενός της γενικευμένης τάσης που υπάρχει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με την μάλλον ξαφνική πτώση των αποδόσεων και αφετέρου λόγω της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την Fitch.

Το κόστος δανεισμού για την Γερμανία σε επίπεδο 10ετίας υποχωρεί κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον περασμένο Μάρτιο. Επίσης ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το spread ανάμεσα στα γερμανικά και τα ιταλικά 10ετή ομόλογα έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουνίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Τουρισμός: Καμπανάκι από την συνεχιζόμενη για δεύτερη χρονιά μείωση της κατά κεφαλήν δαπάνης

Κάτω από το 2% το γερμανικό ομόλογο

Η απόδοση για το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας βρέθηκε κάτω από τις 2 ποσοστιαίες μονάδες, υποχωρώντας κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,98%. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο μήνα, τον Δεκέμβριο το ομόλογο έχει χάσει 46 μονάδες βάσης, κάτι που σε μηναία βάση αποτελεί την μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε διάρκεια ενάμισι έτους.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η σύγκριση ανάμεσα στο ελληνικό και το ιταλικό ομόλογο. Στις αρχές Δεκεμβρίου το ελληνικό ήταν στο 3,92% και το Ιταλικό στο 4,09%, μία οριακή δηλαδή διαφορά. Σήμερα το ελληνικό είναι στο 3% και το Ιταλικό στο 3,565%, κάτι που σημαίνει ότι η ψαλίδα άνοιξε ακόμη περισσότερο.

Η υποχώρησή του ελληνικού ομολόγου, στα σημερινά επίπεδα έχει να συμβεί από τον Μάρτιο του 2022, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο έχει χάσει 92 μονάδες βάσης, αφού είχε βρεθεί πάνω από το 3,92%. Το 5ετές ομόλογο κινήθηκε στην περιοχή του 2,5%.  Το spread με το Γερμανικό Bond είναι στις 112 μονάδες βάσης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ