Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Ανατροπή από την ρύθμιση του ΥΠΑΝ - «Μπλόκο» στις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί

Με μια σημαντική προσθήκη της τελευταίας στιγμής στην νομοθετική ρύθμιση που θα απαγορεύει στους προμηθευτές που ανατιμούν τα προϊόντα τους να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για 3 μήνες, αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» να κατατεθεί, εκτός μεγάλου απροόπτου, αύριο Πέμπτη στην Βουλή η νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η» στην νομοθετική ρύθμιση θα αναφέρεται ρητά ότι ως χρόνος επιβολής τους τρίμηνου αποκλεισμού από προσφορές και εκπτώσεις θα λαμβάνεται η πρώτη ημέρα όπου περνούν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι η ημερομηνία όπου οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν τις ανατιμήσεις στις λιανεμπορικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Έρχονται νέες αυξήσεις εως 22% σε 200 προϊόντα - Η λίστα «φωτιά»

Πώς θα εφαρμοστεί

Για παράδειγμα εάν ένας προμηθευτής έχει αποστείλει ανατιμημένους τιμοκαταλόγους στις 10 Δεκεμβρίου, έναν μήνα δηλαδή πριν ανακοινωθεί το συγκεκριμένο μέτρο από τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα (10 Ιανουαρίου) και μια αλυσίδα σούπερ μάρκετ περάσει την αύξηση στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή 15 ημέρες μετά την ανακοίνωση του μέτρου ο συγκεκριμένος προμηθευτής δεν θα μπορεί να πραγματοποιεί καμία προωθητική ενέργεια για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: 9,5% πάνω ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 11μηνο του 2023 - Στο 7,2% οι αυξήσεις τιμών - Πρωταθλητές τα καθαριστικά

Ο στόχος

Ουσιαστικά στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να ανακαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι προμηθευτές τις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ανακοινώσει στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η «Η», ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ορισμένοι προμηθευτές έχουν προγραμματίσει να ανατιμήσουν 200 περίπου προϊόντα. Μένει να φανεί τελικά, τις αμέσως επόμενες ημέρες εάν αυτές οι αυξήσεις θα περάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μέτρο άμεσης εφαρμογής

Υπενθυμίζεται, ότι από τις τέσσερις παρεμβάσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης για την μείωση των τιμών σε βασικά αγαθά αλλά και την αποτροπή αδικαιολόγητων ανατιμήσεων, το μοναδικό μέτρο που είναι άμεσης εφαρμογής και για αρκετούς παράγοντες της αγοράς, ίσως και το μοναδικό που μπορεί να αποτρέψει να γίνουν ανατιμήσεις που προγραμμάτιζαν για το επόμενο διάστημα κάποιες βιομηχανίες ή εμπορικές επιχειρήσεις αφορά τις αλλαγές με βάση τις οποίες θα γίνονται οι προσφορές και οι εκπτώσεις μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Η απαγόρευση

Στο πλαίσιο αυτό δεν θα επιτρέπεται στους προμηθευτές που αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους, ακόμη και κατά 0,1% να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες, δηλαδή να κάνουν προσφορές και εκπτώσεις για τους επόμενους 3 μήνες. Επίσης, με την νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή, δεν θα επιτρέπεται καμία προσφορά και σε κανένα κατάστημα πώλησης προϊόντων, σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Μάλιστα όσοι προμηθευτές παραβιάζουν τον νόμο που θα ψηφισθεί θα έρχονται αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα. Σύμφωνα με παράγοντες του λιανεμπορίου με δεδομένο ότι οι καταναλωτές προτιμούν τις προσφορές για να κάνουν τις καθημερινές του αγορές, οι προμηθευτές θα το σκεφθούν περισσότερο για να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους το επόμενο διάστημα, ειδικά όταν πρόκειται για ταχυκίνητους κωδικούς όπως είναι για παράδειγμα τα τρόφιμα και τα απορρυπαντικά.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ