Νέα
  • ΓΔ: 1451.6 +0.32%
  • Τζίρος: 24,88 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρόφιμα: Δεύτερος υψηλότερος ο πληθωρισμός της Ελλάδας - Μεγαλώνει το χάσμα με την ΕΕ

Μεγαλύτερο φως στους λόγους για τον επίμονο πληθωρισμό των τροφίμων στην Ελλάδα ρίχνουν τα αναλυτικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά με ετήσιο ρυθμό 8,9% τον Δεκέμβριο, ελαφρά περισσότερο από τον Νοέμβριο, όταν είχαν αυξηθεί με ρυθμό 8,8%.

Ο ρυθμός αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ μετά από αυτόν της Μάλτας (10,2%) και πολύ υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (5,7%) ή της Ευρωζώνης (6%), όπου υπάρχει σαφής και σταθερή αποκλιμάκωση των αυξήσεων από τον Μάρτιο του 2023.

Στην ΕΕ ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Μάρτιο του 2013 έτρεχε με 19,6% και στην Ευρωζώνη με 17,9%, πολύ περισσότερο από ό,τι στην Ελλάδα, όπου ο ρυθμός ανόδου ήταν τον ίδιο μήνα 14,1%. Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν σταθερός, με τις τιμές να αποκλιμακώνονται κάθε μήνα.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Ανατροπή από την ρύθμιση του ΥΠΑΝ - «Μπλόκο» στις ανατιμήσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί

Τροχοπέδη οι τιμές των νωπών τροφίμων 

Από την ανάλυση των στοιχείων της Eurostat προκύπτει ότι τροχοπέδη για τη μείωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα αποτελούν τα μη επεξεργασμένα (νωπά) τρόφιμα, οι τιμές των οποίων αυξήθηκαν 12,3% τον Δεκέμβριο έναντι 10,1% τον Μάρτιο. Αντίθετα, οι τιμές των προϊόντων αυτών στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν πολύ λιγότερο (6,5%.και 6,8%, αντίστοιχα).  

Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται σε βασικά προϊόντα για τους Ελληνες καταναλωτές, όπως στο ελαιόλαδο που αυξήθηκε 58,5% τον Δεκέμβριο, τα φρούτα και τα λαχανικά που ανατιμήθηκαν 15% και 14%, αντίστοιχα.

Οι αυξήσεις αυτές αντανακλούν τις υψηλότερες τιμές που πωλούνται τα προϊόντα αυτά στο χωράφι. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο αυξήθηκε τον Νοέμβριο 72,4%, για τα λαχανικά 14,8% και για τα φρούτα 12,3%.

ΕΛΣΤΑΤ,  τιμές εκροών

Από την άλλη πλευρά, στα επεξεργασμένα τρόφιμα ο πληθωρισμός μειώθηκε τον Δεκέμβριο στο 7% από 7,6% τον Νοέμβριο και 16,1% τον Μάρτιο του 2023, αλλά ήταν και αυτός υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο πληθωρισμό στην ΕΕ και την Ευρωζώνη (5,6% και 5,8%, αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Χρυσάφι» φεύγουν φρούτα και ελαιόλαδο από το χωράφι - Τι δείχνουν οι τιμές παραγωγού

Υψηλότερος ο συνολικός πληθωρισμός 

Οι υψηλές πτήσεις στις τιμές των τροφίμων κρατούν υψηλότερα τον συνολικό πληθωρισμό στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ και την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα στο 3,7% από 2,9% τον Νοέμβριο, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 2,9% από 2,4%.

Eurostat, πληθωρισμός, 17-1-2024

Τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ΕΕ είχαν η Δανία (0,4%), η Ιταλία και το Βέλγιο (0,5% και οι δύο), ενώ τον υψηλότερο είχαν η Τσεχία (7,6%), η Ρουμανία (7%) και η Σλοβακία (6,6%).

Τη μεγαλύτερη συμβολή στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είχαν οι τιμές των υπηρεσιών (1,74 ποσοστιαίες μονάδες), στα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (1,21 π.μ.) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα (0,66 π.μ.) ενώ οι τιμές της ενέργειας άσκησαν πτωτική πίεση στον πληθωρισμό (-0,68 π.μ.).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ