Νέα
  • ΓΔ: 1434.87 +0.84%
  • Τζίρος: 123,67 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ταμείο Ανάκαμψης: Η γραφειοκρατία καθυστερεί την υλοποίησή του - Τι ζητούν Ευρωπαίοι βιομήχανοι

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Μεγάλα προβλήματα στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης διαπιστώνει η ευρωπαϊκή βιομηχανική οργάνωση European Round Table for Industry (ERT), η οποία θέτει ζήτημα μεγαλύτερης ενοποίησης του ενεργειακού κλάδου στην ΕΕ για να αντέξει στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο επικεφαλής της ERT, o Βέλγος Ζαν Φρανσουά Βαν Μπόξμιρ, σημείωσε ότι το ευρωπαϊκό ταμείο, που έχει προικοδοτηθεί με 800 δις. ευρώ, χωλαίνει λόγω της γραφειοκρατίας.

Αν και το πρόγραμμα βρίσκεται στα μισά του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος 2021-26, οι εκταμιεύσεις είναι χαμηλότερες από το ένα τρίτο των διαθέσιμων πόρων, με τον επικεφαλής της ERT, να αναφέρει ότι η πρόσβαση είναι «πολύ, πολύ δύσκολη».

Ο ίδιος πρότεινε να προχωρήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση στην υλοποίηση υποδομών που ωφελούν όλες τις χώρες της, όπως διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις, παρά την διοχέτευση κεφαλαίων σε αυτές για την υλοποίηση έργων στην επικράτειά τους.

Μόνο το 18% των ορόσημων του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν υλοποιηθεί

«Υπάρχουν αρκετά εμπόδια και κριτήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν. Ο κόσμος χάνεται στην πολυπλοκότητα της προσφοράς. Η πρόθεση είναι καλή αλλά ο κόσμος τα έχει χαμένα», δήλωσε ο βαν Μπόξμιρ, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Vodafone. Η εκταμίευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης συνδέεται με την εκπλήρωση ορόσημων από τις χώρες-μέλη, τα οποία συνδέονται πολλές φορές με την ψήφιση νομοσχεδίων. Εως τώρα έχουν υλοποιηθεί μόνο το 18% αυτών των ορόσημων, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο, ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τη διάθεση των πόρων εναπόκεινται στα κράτη-μέλη, τα οποία σε γενικές γραμμές προχωρούν καλά στην υλοποίηση των προγραμμάτων τους.

Ο βαν Μπόξμιρ πρόσθεσε ότι η βιομηχανία θέλει να δει «περισσότερη, αλλά διαφορετική Ευρώπη» μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις ζητούν από την Ευρώπη να έχει μία πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον τομέα της ενέργειας καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ ή την Κίνα.

«Η κλίμακα της ενεργειακής μετάβασης απαιτεί νέα σκέψη για το πώς μπορεί να κτιστεί καλύτερη η ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά για όλους τους Ευρωπαίους. Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη είναι νωχελική. Για να πληρώσεις για όλα αυτά, χρειάζεται μεγαλύτερη ανάπτυξη», είπε ο επικεφαλής της ERT.

Προτεραιότητα η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς

H βιομηχανική οργάνωση θεωρεί επίσης ότι προτεραιότητα για την επόμενη Κομισιόν πρέπει να είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, η οποία εξακολουθεί να περιορίζεται από περίπου 100 μη δασμολογικά εμπόδια. Η ευρωπαϊκή βιομηχανία, πρόσθεσε, έχασε σημαντικό έδαφος έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας τα τελευταία 20 χρόνια, είπε ο βαν Μπόξμιρ.

«Η βελτίωση της ενιαίας αγοράς είναι… δύσκολη δουλειά. Δεν αφορά το να ρίχνεις πολλά χρήματα σε πράγματα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία στιγμή «Ντελόρ», αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν και αρχιτέκτη της ενιαίας αγοράς.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ