Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2024: Νωρίτερα και σε 11 δόσεις η πληρωμή του - Tι φέρνει η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 

Πηγή: ΑΠΕ

Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά θα ξεκινήσει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2024, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται τον προσεχή Απρίλιο. Η διαφορά ωστόσο είναι ότι ο φόρος ακινήτων θα πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10 όπως ισχύει σήμερα, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2025.

Τη σχετική προαναγγελία έκανε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων τονίζοντας ότι «στόχος για εφέτος είναι ο ΕΝΦΙΑ να ανοίξει έναν μήνα νωρίτερα ώστε να πληρωθεί σε 11 δόσεις αντί για 10».

Διαβάστε επίσης: Μείωση 10% σε ΕΝΦΙΑ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων - Ιδού ο ΚΑΔ για Airbnb

Για αυτό τον λόγο, αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να τεθεί σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που το 2023 είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση έως 10% του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Αφού ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και ληφθούν υπόψη τυχόν αλλαγές και διορθώσεις στο Ε9, θα υπολογιστεί ο εκκαθαριστικός λογαριασμός.  Όπως και πέρυσι, στην περίπτωση της εφάπαξ αποπληρωμής του φόρου δεν θα προβλέπεται επιπλέον έκπτωση, όπως ισχύει για τον φόρο εισοδήματος.

Τα «μυστικά» της αναστολής επιβολής ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

Με ικανοποίηση δέχτηκε η αγορά και την αναστολή επιβολής του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι και τo τέλος του 2025, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Kωστής Χατζηδάκης.

Η αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή, είχε παραταθεί μέχρι το τέλος του 2024, αλλά όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης παρατείνεται για ακόμη ένα έτος, καθώς «πάνω απ’ όλα θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται πρωτίστως με παραγωγή στέγης».  Απώτερος στόχος του μέτρου είναι η στήριξη της οικοδομής και των επενδύσεων στις νεόδμητες κατασκευές. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η  απόφαση θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες προσελκύοντας τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Είναι σημαντικό, όπως αναφέρουν, ότι θα επιτραπεί με αυτόν τον τρόπο στους ξένους αγοραστές ακινήτων να αποκτήσουν και καινούργια και ακριβότερα ακίνητα. Παράλληλα, θα αυξήσει την απασχόληση και θα ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ 24% επιβλήθηκε  στις αγοραπωλησίες ακινήτων το 2006 και αφορούσε ακίνητα με άδεια οικοδομής από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά, με εξαίρεση την αγορά πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση το 2019 αποφάσισε την αναστολή του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ενώ έδωσε και δεύτερη παράταση έως τα τέλη του 2024.   

H απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής όταν ο κατασκευαστής που υπόκειται στον φόρο έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του ΦΠΑ, καθώς o νόμος ορίζει ότι «ειδικά για τις περιπτώσεις αντιπαροχής, η εργολαβία του υποκειμένου στο φόρο κατασκευαστή οικοδομών προς πώληση προς τον οικοπεδούχο, δεν υπάγεται στο φόρο όταν ο υποκείμενος κατασκευαστής έχει υπαχθεί σε καθεστώς αναστολής του φόρου».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα από το 2025 θα μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Συγκεκριμένα η χώρα θα  έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όχι απλώς μειωμένο ή υπερμειωμένο συντελεστή - δηλαδή 13% και 6% με τα ισχυόντα - αλλά ακόμα και μηδενικό, σύμφωνα με τις «κατά παρέκκλιση» προβλέψεις του σχετικού κοινοτικού πλαισίου, όπως πράττει και το Λουξεμβούργο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ