Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοκ από έρευνα ΕΚΤ: Οι Ελληνες είναι μακράν οι πιο απαισιόδοξοι Eυρωπαίοι - Οι προσδοκίες τους για τιμές και εισοδήματα

Οι Ελληνες είναι μακράν οι πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της οικονομικής τους κατάστασης αλλά και την πορεία της οικονομίας από τους άλλους Ευρωπαίους, όπως προκύπτει από την τελευταία έρευνα προσδοκιών καταναλωτών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Δεκέμβριο του 2023.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία γίνεται μεταξύ 19.000 πολιτών σε 11 χώρες της Ευρωζώνης που αντιστοιχούν στο 94% του πληθυσμού της και στο 94% του ΑΕΠ της, ανακοινώθηκαν σήμερα από την ΕΚΤ και δείχνουν μία μεγάλη απόκλιση των προσδοκιών των Ελλήνων από τους άλλους Ευρωπαίους τόσο αναφορικά με τον πληθωρισμό όσο και με την πορεία των εισοδημάτων τους και την πορεία του ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη έρευνα της ΕΚΤ. 

Βλέπουν πληθωρισμό 10% στο τέλος του 2024

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, στο ερώτημα «πόσο υψηλότερα/χαμηλότερα θεωρείτε ότι θα είναι γενικά οι τιμές μετά από 12 μήνες στη χώρα που ζείτε;», η διάμεση προσδοκία των Ελλήνων είναι ότι θα αυξηθούν κατά 10%, ένα ποσοστό πολύ υψηλότερο από την αντίστοιχη προσδοκία των πολιτών της Ευρωζώνης, η οποία ήταν μόλις 3,2%, μειωμένη από το 3,5% της έρευνας του Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δεύτερη χώρα με τις υψηλότερες πληθωριστικές προσδοκίες των πολιτών ήταν η Πορτογαλία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν χαμηλότερο από το 6%.

ΕΚΤ, πληθωριστικές προσδοκίες

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες των Ελλήνων δεν έχουν μειωθεί σημαντικά από το 12% τον Απρίλιο του 2022, όταν έγινε η πρώτη καταγραφή στην έρευνα της ΕΚΤ, παρά το γεγονός ότι ο γενικός πληθωρισμός έχει μειωθεί θεαματικά από τότε (στο 3,5% τον Δεκέμβριο του 2023 από 10,2% τον Απρίλιο). Πιθανόν, η απαισιοδοξία τους να συνδέεται με τις διατηρούμενες σε πολύ υψηλά επίπεδα τιμές των τροφίμων, οι οποίες έτρεχαν με ετήσιο ρυθμό 8,9% τον τελευταίο μήνα του 2023.

Οι προσδοκίες για την επόμενη τριετία

Πολύ υψηλές είναι οι προσδοκίες των Ελλήνων και για τον πληθωρισμό μετά από τρία χρόνια, με το σχετικό ποσοστό μάλιστα να αυξάνεται από 8% τον Απρίλιο του 2022 σε πάνω από 9% τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ συνολικά στην Ευρωζώνη ήταν μόνο 2,5%.

ΕΚΤ, πληθωριστικές προσδοκίες 3μήνου

Περιμένουν μείωση 6% του εισοδήματός τους

Στο ερώτημα «πόσο περίπου αναμένετε να αυξηθεί/μειωθεί το καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών σας τους επόμενους 12 μήνες;», οι Ελληνες περίμεναν τον Απρίλιο του 2022 να μειωθεί κατά περίπου 6%, μία μείωση που σταδιακά περιορίστηκε στο 2% τον Δεκέμβριο του 2023 έναντι αύξησης 1,2% που ανέμεναν οι καταναλωτές στην Ευρωζώνη τον ίδιο μήνα. Η απαισιόδοξη αυτή πρόβλεψη και η απόκλιση από τους άλλους πολίτες στην Ευρωζώνη πιθανόν να συνδέεται με τις προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό και ειδικότερα τον πληθωρισμό τροφίμων.

ΕΚΤ, προσδοκίες για εισόδημα

Παρά τις προσδοκίες για μείωση του εισοδήματός, τα ελληνικά νοικοκυριά ανέμεναν τον Απρίλιο του 2022 ότι οι δαπάνες τους θα αυξάνονταν το επόμενο 12μηνο κατά περισσότερο από 12%, ένα ποσοστό που μειώθηκε σε κάτω από το 10% τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά παραμένει τριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (3,6%).

ΕΚΤ, προσδοκίες δαπανών

Βλέπουν ύφεση το 2024

Οσον αφορά την ανάπτυξη το επόμενο 12μηνο, οι Ελληνες ανέμεναν τον Απρίλιο του 2022 ότι θα υπήρχε ύφεση 8%, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 ανέμεναν ύφεση μεγαλύτερη από το 4%, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε περίπου 5% το 2022 και εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί πάνω από 2% το 2023, με τους διεθνείς οίκους να αναμένουν ότι θα αυξηθεί αντίστοιχα και το 2024.

Στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει επίσης απαισιοδοξία για την πορεία του ΑΕΠ, με τους καταναλωτές να αναμένουν ύφεση 1,3% το 2024, αλλά όχι στον βαθμό που υπάρχει μεταξύ των Ελλήνων. Επίσης, η οικονομία της Ευρωζώνη κινείτο σε συνθήκες στασιμότητας πέρυσι, κάτι που εξηγεί σε κάποιο βαθμό την απαισιοδοξία των πολιτών της.

προσδοκίες για ΑΕΠ

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ