Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγροτικά προϊόντα: Το μεγάλο πάρτι με τις ελληνοποιήσεις - Χάνονται 6 δισ. ευρώ ΦΠΑ από τα παράνομα «βαφτίσια»

Αύριο πραγματοποιείται μία καθοριστική συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους εκπροσώπους των αγροτών. Αναλυτές και παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν ότι ένα από τα κομβικής σημασίας ζητήματα είναι οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων.  

Είναι ψηλά στην ατζέντα των αγροτών ενώ παράλληλα το βλέπει ζεστά και η κυβέρνηση, αφού εκτός του ότι πλήττεται η ελληνική παραγωγή και οι ελληνικές επιχειρήσεις, χάνονται και τεράστια ποσά για το ελληνικό δημόσιο, κυρίως από τον ΦΠΑ.

Όμως το εν λόγω θέμα δεν είναι μόνο ελληνικό, αφού οι απάτες ΦΠΑ τύπου Carousel (εξαφανισμένος έμπορος) είναι το πιο σύνηθες φορολογικό αδίκημα στην ΕΕ και σε ετήσια βάση υπάρχει απώλεια εσόδων πάνω από 50 δις ευρώ για τα Κράτη Μέλη, σύμφωνα με τα στοιχεία την Europol.

Για παράδειγμα το 2017 η Ελλάδα δήλωσε εισαγωγές 21.192 τόνους και η Βουλγαρία, αντίστοιχα εξαγωγές προς Ελλάδα, 48.067 τόνους για την ίδια χρονιά και το ίδιο προϊόν. Πρόκειται για διαφορά 26.875 τόνων που μεταφράζεται σε περίπου 1.280 φορτία, δηλαδή γύρω στα 5 αδήλωτα φορτηγά την ημέρα.

Ο ΦΠΑ που γίνονταν κότερα και βίλες 

Και βέβαια η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει ουραγός σε τέτοιου είδους … απάτες, αφού δυστυχώς αποτελούν κάτι ιδιαίτερα σύνηθες στην χώρα. Πρόσφατα μάλιστα εξαρθρώθηκε ένα τέτοιο κύκλωμα, και τα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτό μόνο άγνωστα δεν ήταν στο ευρύ κοινό. Είχαν συνδέσει το όνομά τους με «χλιδάτη ζωή», «ακριβά αυτοκίνητα», «αγορές σε ακριβούς οίκους μόδας του εξωτερικού» … αλλά τελικά έπεσαν στην τσιμπίδα των ελεγκτικών αρχών, αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο είχε απωλέσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από τον κλάδο των ηλεκτρονικών, που είναι ο «αγαπημένος» των εν λόγω κυκλωμάτων, παρατηρούνται ανάλογες περιπτώσει και στον κλάδο των τροφίμων, οι οποίες, εκτός της απάτης σε βάρος του δημοσίου, δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αυτό σημαίνει ότι, πρώτον, το κράτος χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια από ΦΠΑ που δεν αποδίδεται, και δεύτερον, οι εγχώριες και νόμιμες παραγωγικές επιχειρήσεις πλήττονται, με καταστροφικές συνέπειες όπως χαμένες θέσεις εργασίας.

Αντίστοιχα, όμως, πλήττονται και Έλληνες αγρότες, καθώς η απάτη αφορά και σε αγροτικά προϊόντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την, ήδη ταλαιπωρημένη, πρωτογενή παραγωγή της χώρας μας.

Οι εν λόγω εταιρίες που συμμετέχουν σε τέτοια κυκλώματα, έχουν πλέον εδραιωθεί εδώ και χρόνια στην αγορά, αφού έχουν τοποθετήσει προϊόντα ακόμη και σε μεγάλες αλυσίδες, και έχουν έσοδα εκατοντάδων ή δεκάδων εκατομμυρίων σε βάρος νόμιμων επιχειρήσεων.

Πως γίνεται το κόλπο με τις ελληνοποιήσεις 

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι εταιρείες πραγματοποιούν ενδοκοινοτικές αποκτήσεις των αγαθών και διαθέτουν περαιτέρω το προϊόν στην ελληνική αγορά σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή, έχοντας υπεξαιρέσει το ποσό του οφειλόμενου ποσού Φ.Π.Α., καθώς τον έχουν εισπράξει από τους πελάτες, αλλά δεν τον έχουν καταβάλει ποτέ στο Ελληνικό Δημόσιο.

Αυτές οι εικονικές εταιρείες πωλούν τα αγαθά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν σε πλήρη συμμόρφωση με το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Χάνονται πάνω από 6 δισ τον χρόνο 

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι με τις κυκλικές απάτες τύπου «Carousel» σημειώνεται ετήσια απώλεια δημοσίων εσόδων ύψους άνω των 6 δισ, ευρώ, αν και όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς και στελέχη των ελεγκτικών αρχών, είναι αδύνατον να υπολογιστεί ακριβώς η ζημία για το ελληνικό κράτος.

Είναι, άλλωστε, γνωστό στις Αρχές πως η απάτη τέτοιου τύπου είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες, που η χώρα μας έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εισπραξιμότητας Φ.Π.Α.  (κενό ΦΠΑ).

Τα εμπορεύματα

Παραδείγματα των εν λόγω εμπορευόμενων προϊόντων είναι τα δημητριακά, η ζάχαρη, ζωοτροφές, άλευρα και λάδια (και άλλα) με φορτηγά και βυτία από γειτονικές χώρες της Ε.Ε., όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Ένας εύκολος τρόπος προκειμένου να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος των «ελληνοποιήσεων» είναι η μελέτη των στατιστικών στοιχείων για το ενδοκοινοτικό εμπόριο καθώς τα στοιχεία είναι διαφορετικά από κάθε χώρα!

Τεράστιες διαφορές στα στατιστικά στοιχεία 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω, είναι ότι στα επίσημα δηλωθέντα στοιχεία με τις εισαγωγές της Ελλάδας από την Βουλγαρία και των εξαγωγών της Βουλγαρίας προς την Ελλάδα, υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο τη δασμολογικά κλάση του ηλιέλαιου ραφινέ. Ανάλογα με το έτος, φαίνεται πως ελληνικές εταιρίες «αποκρύπτουν» εισαγωγές από 42% έως 62,5%, και πρόκειται για τεράστιες ποσότητες.

Για παράδειγμα το 2017 η Ελλάδα δήλωσε εισαγωγές 21.192 τόνους και η Βουλγαρία, αντίστοιχα εξαγωγές προς Ελλάδα, 48.067 τόνους για την ίδια χρονιά και το ίδιο προϊόν.

Πρόκειται για διαφορά 26.875 τόνων που μεταφράζεται σε περίπου 1.280 φορτία, δηλαδή γύρω στα 5 αδήλωτα φορτηγά την ημέρα. Και αν αυτό συμβαίνει σε ένα προϊόν αντιλαμβάνεται κανείς τι συμβαίνει με τα υπόλοιπα και πόσο σοβαρό είναι το θέμα των ελληνοποιήσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ