Νέα
 • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
 • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαθρεμπόριο καυσίμων: Πότε θα χτυπάει alert στα πρατήρια - Το νέο σύστημα που ενεργοποιεί η ΑΑΔΕ

Πηγή: Eurokinissi

Χαριστική βολή στο λαθρεμπόριο καυσίμων ετοιμάζεται να δώσει η νέα πλατφόρμα που λειτουργεί πιλοτικά στην ΑΑΔΕ χτυπώντας… κόκκινο όταν εντοπίζει  παραβατικά πρατήρια καυσίμων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που αξιοποιεί εισερχόμενα δεδομένα ,τα οποία επεξεργάζονται με ειδικούς αλγορίθμους οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ  χτυπώντας alert όταν εντοπίζονται   ύποπτες περιπτώσεις οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω.

Το σύστημα λειτουργεί πιλοτικά και θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του έτους.

Στο μεταξύ εντός του Μαρτίου αναμένεται να τεθούν σε ισχύ οι νέες διατάξεις για το λαθρεμπόριο και τη νοθεία καυσίμων.

Με την ενεργοποίηση της νομοθεσίας τα πρατήρια καυσίμων θα βρεθούν αντιμέτωπα με σφράγισμα για δυο έτη εφόσον εντοπιστούν από τους ελεγκτές είτε να πωλούν νοθευμένα καύσιμα, είτε να εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο, είτε να έχουν παραποιήσει τους φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων.

Σημειώνεται ότι καθιερώνεται η συνυπευθυνότητα για την παράνομη διακίνηση καυσίμων με τις εταιρείες εμπορίας πώλησης πετρελαιοειδών να είναι υποχρεωμένες να ελέγχουν τα πρατήρια που φέρουν το σήμα τους για νοθεία και λαθρεμπόριο.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να ελέγχουν εάν έχει εγκατασταθεί στα πρατήρια και λειτουργεί το σύστημα εισροών – εκροών, να διενεργούν ετήσιους ελέγχους ποιότητας καυσίμων και να διακόπτουν τη συνεργασία με παραβατικά πρατήρια.

Για τις εταιρείες, ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα δέουσας επιμέλειας η παραβίαση των οποίων οδηγεί σε πρόστιμα από 5.000 έως και 30.000 ευρώ ανά πρατήριο.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο νόμο η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε ετήσια δημοσιοποίηση των κυρώσεων που επιβάλλει στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα τήρησης μέτρων δέουσας επιμέλειας.

Μάλιστα, θα πρέπει να ενημερώσουν εντός 24 ωρών την ΑΑΔΕ στην περίπτωση που διαπιστώσουν παραποίηση του συστήματος εισροών εκροών ή νοθεία στα καύσιμα.

Διαβάστε επίσης: ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 - Ολες οι αλλαγές

Το νέο πλαίσιο και οι ποινές

 • Όταν, από εξέταση δείγματος καυσίμων των υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης του Γ.Χ.Κ., που λαμβάνεται, είτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε., είτε από οποιαδήποτε άλλη δημόσια ελεγκτική ή διωκτική αρχή, προκύπτει ότι το ελεγχόμενο φυσικό ή νομικό πρόσωπο κατέχει, διακινεί και εμπορεύεται νοθευμένα καύσιμα, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο έτη,
 • αν μετά από έκθεση ελέγχου είτε της αρμόδιας υπηρεσίας της Α.Α.Δ.Ε., είτε οποιασδήποτε άλλης δημόσιας ελεγκτικής ή διωκτικής αρχής, διαπιστώνεται τέλεση λαθρεμπορίας καυσίμων, σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση, για δύο έτη,
 • αν οι ιδιοκτήτες του πρατηρίου ή οι προστηθέντες από αυτούς παρεμποδίζουν τον έλεγχο για τη διαπίστωση παραβατικών πράξεων  με χρήση βίας ή απειλής σφραγίζεται η εγκατάσταση στην οποία διαπιστώνεται η παράβαση για δύο  έτη.
 • Σε πρατήρια που ανήκουν σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών ή 100% θυγατρικές τους, η σφράγιση στο σύνολο των καταστημάτων επιβάλλεται αν σφραγιστούν πέντε καταστήματα σε διάστημα τριών μηνών.

Σημειώνεται ότι τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή οι νομικές οντότητες των οποίων η εγκατάσταση πρατηρίου καυσίμων σφραγίστηκε, απαγορεύεται να δραστηριοποιούνται με οποιονδήποτε άλλον τρόπο ή ιδιότητα ή να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις εμπορίας ή διακίνησης ενεργειακών προϊόντων για δύο έτη από τη διαπίστωση της παράβασης.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Τι αλλάζει στις δηλώσεις Ε9 -Tα σημεία SOS για τον ΕΝΦΙΑ

Η λήψη μέτρων δέουσας επιμέλειας για τα νομικά πρόσωπα των εταιριών διύλισης και εμπορίας καυσίμων αφορά:

 • στην τήρηση και επικαιροποίηση στοιχείων του φορολογικού μητρώου των προσώπων που διαθέτουν ενεργειακά προϊόντα, ώστε να εξασφαλιστεί ότι διαθέτουν καύσιμα σε αξιόπιστα φυσικά ή νομικά πρόσωπα,
 •  στην τακτική εποπτεία των πελατών τους ως προς τις άδειες, τα πιστοποιητικά, τη χημική σύνθεση των προϊόντων, την εγκατάσταση συστήματος εισροών εκροών και άλλων μερών αυτού, με στόχο την τελωνειακή και φορολογική συμμόρφωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των ενεργειακών προϊόντων,
 • στην αναφορά ενδείξεων προς τις Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.,
 • σε διακοπή της διάθεσης καυσίμων, στην απόσυρση εξοπλισμού και τυχόν σημάτων, καθώς και στην απάντληση και φύλαξη των καυσίμων εφόσον ενημερωθούν σχετικά από τις Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ