Νέα
  • ΓΔ: 1435.47 +1.05%
  • Τζίρος: 57,98 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Πήραν ξανά φωτιά οι τιμές στα πρατήρια - Στο 1,9 ευρώ η μέση τιμή της βενζίνης

Μετά από μία μακρά περίοδο σχετικής σταθερότητας στις λιανικές τιμές των καυσίμων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ραγδαία αύξηση που σε πολλές περιπτώσεις φτάνει ακόμη και τα 12 – 15 λεπτά το λίτρο σε μόλις 4 εβδομάδες και το κυριότερο αυτών είναι ότι με βάση τα δεδομένα της αγοράς, δηλαδή την διεθνή τιμή του πετρελαίου δεν δικαιολογείται απόλυτα μία τέτοια κίνηση.

Όπως σημειώνουν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, η εξέλιξη αυτή έχει ως βάση την πορεία των τιμών όλο το προηγούμενο διάστημα, και ειδικά τον Δεκέμβριο, όπου παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις στην διεθνή αγορά πετρελαίου αλλά ωστόσο αυτό δεν μεταφέρθηκε στις λιανικές τιμές.

Πλέον οι τιμές για την βενζίνη στην Αττική προσεγγίζουν το 1,9 ευρώ, ενώ στην περιφέρεια οι τιμές αρχίζουν να βλέπουν και τα 2 ευρώ, κάτι που είχε να συμβεί αρκετούς μήνες.

Έπιασε το 1,9 ευρώ η βενζίνη 

Έτσι λοιπόν και με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών η μέση τιμής της αμόλυβδης βενζίνης των 95  οκτανίων στο σύνολο της χώρας σε 1,9 ευρώ το λίτρο, ενώ έναν μήνα πριν ήταν στα 1,815 ευρώ το λίτρο, μία διαφορά δηλαδή στα 8,5 λεπτά το λίτρο.

Για το diesel κίνησης η μέση τιμή σήμερα διαμορφώνεται στα 1,742 ευρώ το λίτρο, ενώ στις 19 Ιανουαρίου ήταν στο 1,646 ευρώ το λίτρο, αύξηση 9,6 λεπτά το λίτρο.

Ο καλός καιρός φαίνεται ότι έχει παίξει τον ρόλο και έτσι η τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης έχει αυξηθεί σχετικά λιγότερο. Συγκεκριμένα σήμερα η μέση τιμή είναι στα 1,346 ευρώ λίτρο, ενώ πριν ένα μήνα ήταν στα 1,288 ευρώ το λίτρο, διαφορά 5,8 λεπτά το λίτρο.

Η παραπάνω εικόνα είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με την πραγματικότητα και αυτό διότι οι αυξήσεις ή οι μειώσεις στην περιφέρεια έρχονται σε σχετική υστέρηση σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρο όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου εκεί οι τιμές προσαρμόζονται – ειδικά στα μεγάλα πρατήρια – με μεγαλύτερη συχνότητας.

Έτσι λοιπόν για παράδειγμα σε πρατήριο που λειτουργεί στην ευρύτερη περιοχή του Χαλανδρίου και οι τιμές του είναι πολύ κοντά στο μέσο όρο έχει σήμερα τιμή για την αμόλυβδη στο 1,888 ευρώ το λίτρο, ενώ ένα μήνα πριν η τιμή ήταν στο 1,779 ευρώ το λίτρο, μία διαφορά της τάξεως των 10,9 λεπτών ανά λίτρο.

Στο diesel κίνησης η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη και αγγίζει για το ίδιο χρονικό διάστημα τα 12,1 λεπτά το λίτρο. Συγκεκριμένα σήμερα πωλείται 1,688 ευρώ το λίτρο και έναν μήνα πριν ήταν 1,567 ευρώ το λίτρο.

Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η αύξηση είναι σε άλλο πρατήριο που και αυτό είναι στο μέσο όρο της περιοχής, της τάξεως των 5,2 λεπτών το λίτρο και πωλείται 1,327 ευρώ το λίτρο από 1,265 ευρώ το λίτρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι για το ίδιο εξεταζόμενο διάστημα το Brent έχει ανατιμηθεί 4,08 δολάριο το βαρέλι και ενώ ήταν έναν μήνα πριν στα 78,37 δολάρια το βαρέλι και σήμερα είναι στα 82,45 δολάρια, ενώ στο ίδιο διάστημα δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές μεταβολές στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ