Νέα
  • ΓΔ: 1458.94 +0.76%
  • Τζίρος: 80,19 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση ταμειακών με POS: «Γκάζια» από ΑΑΔΕ σε 100.000 επιχειρήσεις

Γκάζι πατάνε οι μηχανισμοί στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ολοκληρωθεί η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS. Σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης θα έχει επαφές με τις τράπεζες, προκειμένου να κλείσουν πιθανές τεχνικές εκκρεμότητες  μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου που έχει οριστεί καταληκτική ημερομηνία με τα σημερινά δεδομένα. 

Παράλληλα η ΑΑΔΕ  ολοκληρώνει την αποστολή 100.000 ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε επιχειρήσεις ενημερώνοντας τους για την διαδικασία εγκατάστασης των POS και τις κινήσεις που πρέπει να προχωρήσουν για να διασυνδέσουν την ταμειακή με το POS.

«Αλλά ακόμα κι αν δεν έχει λάβει κάποια επιχείρηση, το mail αυτό μπορεί να καλέσει τον εγκαταστάτη της να έρθει να αναβαθμίσει την ταμειακή. Πλέον και οι πάροχοι έχουν και τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μπορεί να πάρει o εγκαταστάτης τηλέφωνο και να αναβαθμιστεί επί τόπου το POS, να γίνει η διασύνδεση» ανέφερε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής προσθέτοντας ότι «Είναι ένα έργο το οποίο πηγαίνει με πάρα πολύ μεγάλη ταχύτητα. Έπρεπε να ξεπεραστούν πάρα πολλά εμπόδια. Φανταστείτε ότι έπρεπε να ελεγχθεί η κάθε ταμειακή μηχανή, ο κάθε κατασκευαστής, εάν διασυνδέεται σωστά με το κάθε POS. Είμαι αισιόδοξος ότι πλέον όλοι έχουν συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι το έργο αυτό».

►Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Μπλόκο στην Golden Visa με νέα αύξηση του ορίου επένδυσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης

Τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί εάν πρέπει να δοθεί κάποια χρονική παράταση, λόγω τυχόν προβλημάτων που δεν έχουν επιλυθεί και σε καμία περίπτωση λόγω ελλείψεως ενδιαφέροντος από τις επιχειρήσεις.

«Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να μπορούμε να συζητήσουμε για το ενδεχόμενο παράτασης. Ας κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει και η Πολιτεία θα είναι εκεί κοντά για να βοηθήσει (τους υπόχρεους), όπως κάνουμε πάντοτε» ανέφερε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης υπογραμμίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ταμειακών που συνδέονται είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, σίγουρα ρόλο έπαιξε η ανακοίνωση για τα αυστηρά πρόστιμα σε όλα τα επίπεδα εμπλοκής στην διασύνδεση POS με τις ταμειακές μηχανές. Φτάνουν έως και τις 300.000 ευρώ και αφορούν, επιχειρήσεις, παρόχους τερματικών POS, εισαγωγές - κατασκευαστές και παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης.

Η προθεσμία απόκτησης POS παρατάθηκε έως τις 29 Φεβρουαρίου με την πρόβλεψη μη επιβολής προστίμων έως το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση να έχει γίνει η παραλαβή αλλά όχι η εγκατάσταση. Από την 1η Απριλίου, πάντως μη εγκατάσταση POS, στους 35 νέους κλάδους που πρέπει να υποχρεωτικά να τα εγκαταστήσουν, εγκυμονεί πρόστιμο 1.500 ευρώ, για να ακολουθήσει και το πολλαπλάσιο πρόστιμο της μη διασύνδεσης.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνουν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος - Ο εισπρακτικός στόχος για το 2024

Περίοδο χάριτος ζητά η αγορά

Περίοδο χάριτος ως προς τα προβλεπόμενα πρόστιμα, που αφορούν στη μη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, τουλάχιστον μέχρις ότου εξομαλυνθεί η όλη διαδικασία, ζητά η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης  με επιστολή προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.

«Η 29η Φεβρουαρίου έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Ωστόσο, υπάρχουν εταιρίες POS που δεν έχουν κάνει ακόμη την προβλεπόμενη αναβάθμιση και ενημερώνουν τους επιχειρηματίες ότι θα προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες τις επόμενες εργάσιμες μέρες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει, την τελευταία στιγμή, οι εταιρείες των ταμειακών μηχανών να προλάβουν να κάνουν τη διασύνδεση με τα POS για εκατοντάδες πελάτες τους, με κίνδυνο η διαδικασία να γίνει εκπρόθεσμα. Για την παραπάνω αργή διαδικασία δεν έχουν ευθύνη οι επιχειρήσεις, καθώς δεν αποτελεί δική τους υπαιτιότητα η καθυστέρηση» αναφέρεται στην επιστολή.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ