Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

ΕΝΦΙΑ: Παρατείνεται η προθεσμία για την έκπτωση 10% - 261.000 αιτήσεις έχουν εγκριθεί

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Παράταση έως 1η Μαρτίου δίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στους ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να «κερδίσουν» την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ. Η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα αλλά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου αποφάσισαν να παρατείνουν τον χρόνο ώστε να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα my Property όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές δεν έχουν προλάβει ακόμα.

ΕΝΦΙΑ

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και οι δικαιούχοι της έκπτωσης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα myPROPERTY. Σε 261.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί ενώ σε εκκρεμότητα  βρίσκονται 19.098. 

Αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. 

Ειδικά για την φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους είχαν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023.

►Διαβάστε επίσης: Διασύνδεση ταμειακών με POS: «Γκάζια» από ΑΑΔΕ σε 100.000 επιχειρήσεις

Αρκετοί εκτός της έκπτωσης

Πάντως από την εικόνα που έχει δημιουργηθεί, χωρίς την έκπτωση έως 10% στον φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ μένουν πολλοί φορολογούμενοι με ασφαλισμένες κατοικίες. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα και για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή. 

Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι ήτοι πυλωτές, παρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.

Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία υποβολής της σχετικής αιτησης  από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφαλισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμία αλλαγής.

►Διαβάστε επίσης: ΑΑΔΕ: Πώς θα γίνουν επιστροφές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος - Ο εισπρακτικός στόχος για το 2024

Οι προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις χορηγησης  μειώσεως του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

  1. Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στην Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τραπέζας της Ελλάδος,
  2. Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,
  3. Η ασφάλιση  να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση  η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση.

Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς εκπτωσης. Επίσης ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος εκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ