Νέα
  • ΓΔ: 1456.86 +0.62%
  • Τζίρος: 109,81 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Επιστροφή και με τη βούλα του SSM στην ευρωπαϊκή κανονικότητα

Η επιστροφή των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στην ευρωπαϊκή κανονικότητα έρχεται να επικυρωθεί και από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βάσει των στατιστικών στοιχεία που αφορούν τα 109 συστημικά ιδρύματα που είναι υπό την άμεση εποπτεία και τα οποία παρουσιάζει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Βάσει των στοιχείων του 9μήνου οι 4 ελληνικές τράπεζες συγκλίνουν πλέον με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ότι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, τη μεγάλη «θηλιά» των προηγούμενων χρόνων, έχουν ισχυρή κερδοφορία με υψηλότερο ποσοστό επιτοκιακών εσόδων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια, αξιοζήλευτη ρευστότητα καθώς ο δείκτης κάλυψης είναι στο 211,75% έναντι 158,78% του μέσου όρου των 109 τραπεζών.

Χαμηλότερες οι προμήθειες

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι ότι σε οι προμήθειες που χρεώνονται οι καταναλωτές από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες είναι χαμηλότερες από αυτές των ευρωπαϊκών. 

Τα έσοδα από προμήθειες ως ποσοστό στα λειτουργικά έσοδα διαμορφώνεται στο 28% για τα 109 ευρωπαϊκά συστήματα και στο 16,3% για τα τέσσερα ελληνικά.

Οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών που έρχονται μετά από μια και δεκαετή δύσκολη περίοδο σε συνδυασμό με την επενδυτική βαθμίδα και τις θετικές προοπτικές της ελληνικές οικονομίας έχουν στρέψει τα ραντάρ των επενδυτών προς της κλάδο που ετοιμάζεται για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα Πειραιώς.

Δείτε ΕΔΩ τη σύγκριση που έκανε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους 10 σημαντικούς δείκτες της ευρωστίας του ευρωπαϊκού και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ