Νέα
  • ΓΔ: 1443.99 -0.33%
  • Τζίρος: 1,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα ΕΚΤ: Οι Ελληνες οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι και τον Ιανουάριο - Οι προσδοκίες τους για τιμές και εισοδήματα

Σταθερά οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρωζώνη για την πορεία της οικονομίας και του εισοδήματός τους παρέμειναν οι Ελληνες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα προσδοκιών των νοικοκυριών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Για τον πληθωρισμό, η προσδοκία τους είναι ότι θα «τρέχει» με ρυθμό 10% το επόμενο 12μηνο, όπως και τον Δεκέμβριο, ενώ στις 11 χώρες της Ευρωζώνης, στις οποίες γίνεται η έρευνα της ΕΚΤ, ήταν 3,3% έναντι 3,2% τον Δεκέμβριο.

πληθωριστικές προσδοκίες, ΕΚΤ

Υπάρχει, επομένως, μία πολύ μεγάλη απόκλιση από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου (3,2% σε ετήσια βάση). Πιθανόν η απόκλιση αυτή να συνδέεται με τις πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, οι οποίες έτρεχαν με διψήφιο πολλούς μήνες πέρυσι, ενώ και τον Ιανουάριο αυξήθηκαν 8,3%.

Σχετικά σημειώνεται και η αίσθηση που είχαν οι Ελληνες πως ο πληθωρισμός το προηγούμενο 12μηνο ήταν 20% έναντι 6% που ήταν αντίστοιχα στην Ευρωζώνη.

Αντίστοιχες με τον πληθωρισμό οι προσδοκίες για τις δαπάνες

Οι πληθωριστικές προσδοκίες τους είναι υψηλότερες και σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος, καθώς προβλέπουν ότι θα κινείται λίγο πάνω από 6% και μετά από τρία χρόνια έναντι 2,5% κατά μέσο όρο των πολιτών στην Ευρωζώνη. Τον Δεκέμβριο οι αντίστοιχες προσδοκίες των Ελλήνων ήταν ακόμη υψηλότερες, κοντά στο 9%.

Αντίστοιχες με τις πληθωριστικές προσδοκίες των νοικοκυριών είναι και η μέση πρόβλεψή τους για αύξηση των δαπανών τους κατά 10% φέτος έναντι 3,7% που είναι η προσδοκία στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

προσδοκίες δαπανών, ΕΚΤ

Απαισιοδοξία για εισοδήματα και ανάπτυξη

Μεγάλη απαισιοδοξία επικρατεί στα ελληνικά νοικοκυριά και σχετικά με την ανάπτυξη και τα εισοδήματά τους. Για το ΑΕΠ αναμένουν ότι θα μειωθεί περίπου 4% το 2024, ενώ με βάση τα στοιχεία εκτιμάται ότι αυξήθηκε περίπου 2% πέρυσι. Μείωση του ΑΕΠ κατά 1,1% αναμένουν στην Ευρωζώνη.

Για το εισόδημά τους, οι Ελληνες προβλέπουν ότι θα μειωθεί περίπου 3% φέτος έναντι αύξησης 1,2% που αναμένουν στην Ευρωζώνη.

προσδοκίες για εισόδημα, ΕΚΤ

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ